-Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, ce afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul si maduva spinarii. Are o incidenta destul de inalta – in lume exista cel putin 2,5 milioane de bolnavi, dintre care circa o jumatate de milion in Europa. Foarte important si grav, ea constituie cauza principala a dizabilitatii la adultul tanar, varsta medie a bolnavilor fiind cuprinsa intre 20 si 40 de ani; riscul la femei este de trei ori mai mare decat la barbati, iar persoanele cu tenul pielii deschis, firave, cu potential intelectual sporit sunt cel mai frecvent afectate de aceasta maladie.
Totusi, de unde vine?
Tulburarile imune par a fi responsabile pentru afectarea tecii mielinice a sistemului nervos central producand inflamatie autoimuna. Factorii provocatori ai maladiei pot fi infectiile virale, traumele psihice si fizice, stresul indelungat, modificarile endocrine (hormonale) si alte stari patologice. Se considera ca exista si o predispozitie genetica, legata de particularitatile raspunsului imun.
Scleroza multipla poate evolua pe una dintre urmatoarele cai: – recadere-remisiune, cand simptomele pot diminua si apoi reapar la intamplare, dupa cativa ani de la debut; – secundar progresiva, care initial urmeaza dupa o evolutie de tip recadere-remisiune, iar mai tarziu evolutia bolii devine constant progresiva (cea mai raspandita forma); – primar progresiva, cand boala are o evolutie progresiva de la inceput; este cea mai grava forma a bolii, dar se intalneste mai rar; u forma benigna, cea mai favorabila forma a bolii, dupa cateva acutizari survine o perioada indelungata de remisiune, timp de 15 ani si mai mult.
Cauzele acutizarii bolii sunt bolile infectioase (gripa, angina etc.); vaccinarile; interventiile chirurgicale si cele stomatologice; traumele sangerande insotite de dureri puternice; la femei, perioada dupa nasterea copilului; stresul prelungit; folosirea de preparate medicamentoase care stimuleaza imunitatea.
Aveti astfel de simptome?
Simptomele sclerozei multiple variaza de la o persoana la alta, in functie de ce parte a creierului sau a maduvei spinarii este afectata. Semnele de debut sunt: – simptome musculare sau motorii (slabiciunea, tararea piciorului, rigiditate, tendinta de a scapa lucrurile din mana, senzatia de ingreunare, neindemanare sau stangacie, lipsa coordonarii miscarilor); – probleme vizuale, precum vederea incetosata, intunecata, cu pete sau neclara, durere la nivelul globilor oculari (mai ales la miscarea lor), orbire sau vedere dubla; – nevrita optica (pierderea brusca a vederii si dureri oculare; este o manifestare destul de comuna la debutul bolii, aparand la circa 23% din persoanele cu scleroza multipla; – simptome senzoriale (furnicaturi, senzatia de intepaturi de ac, amorteli, o strangere ca in banda in jurul corpului sau a picioarelor, senzatii electrice care se deplaseaza de-a lungul spatelui si in jos, in picioare); – simptome vezicale ca (incontinenta urinara sau imposibilitatea de a goli complet vezica urinara, pierderea senzatiei de mictiune).
Pe masura ce boala avanseaza, simptomele pot deveni mai severe si pot include: – accentuarea dificultatilor musculare, precum slabiciunea, tararea piciorului, neindemanarea, stangacia sau lipsa coordonarii; – miscari rigide, mecanice (spasticitate) sau tremur care nu poate fi controlat, care pot face mersul dificil; poate fi necesar un scaun cu rotile uneori sau tot timpul; – durere sau alte simptome senzoriale; – incapacitatea de a urina; – constipatie si alte tulburari intestinale; – la barbati, disfunctie erectila (impotenta); – la femei, disfunctie sexuala; – probleme cognitive (pierderi de memorie, dificultati de concentrare, scaderea atentiei sau dificultate in gasirea cuvintelor adecvate) si simptome emotionale (depresie, anxietate, manie); un simptom rar este veselia excesiva, "deplasata".
Daca da, atunci…
Deoarece cauza unei noi acutizari poate fi activarea unui focar de infectii din organism, bolnavul cu scleroza multipla trebuie sa-si controleze starea sanatatii: sa colecteze urina si sangele pentru analiza, sa consulte terapeutul, ORL-istul, stomatologul, urologul, ginecologul, pentru a distruge toate focarele de infectii din organism. Este foarte important pentru pacienti sa constientizeze ca sunt bolnavi si sa-si stabileasca prioritatile vietii. Ei trebuie sa-si planifice resursele fizice si psihice pentru a face fata situatiei. Bolnavii care sufera de dereglari de echilibru, de vedere, care acuza dificultati in coordonarea miscarilor si prezenta slabiciunii in maini si picioare trebuie sa renunte la conducerea vehiculului, altfel risca sa provoace accidente rutiere grave.
La fiecare 2-3 ore, la locul de munca, e foarte bine sa luati mici pauze de 10-15 minute pentru a va relaxa putin si a alunga oboseala. Suferinzii de scleroza multipla sunt capabili sa efectueze acelasi volum de lucru ca si colegii lor sanatosi, doar ca trebuie sa-si sistematizeze actiunile pentru a nu face lucruri suplimentare care ii epuizeaza sau ii streseaza.
Un somn bun are o semnificatie mai importanta pentru bolnavul de scleroza multipla in comparatie cu omul sanatos. Trebuie sa aveti un regim de somn de minimum 8 ore pe zi pentru a va reimprospata fortele si a evita surmenajul. Dusurile fierbinti, sauna si alte proceduri ce necesita o temperatura ridicata pot contribui la agravarea si progresia simptomelor bolii. S-a demonstrat ca pacientii respectivi tolereaza mai bine frigul decat caldura.
In privinta alimentatiei, se recomanda excluderea produselor care includ carne, galbenus de ou, frisca sau unt de casa. In schimb, produsele din peste au efect protector. De asemenea, bolnavii trebuie sa se alimenteze din plin cu fructe si legume proaspete si cu produse ce contin o cantitate sporita de microelemente si vitamine. Uleiul vegetal si cel de peste au un efect benefic asupra organismului. In schimb, alcoolul trebuie exclus, deoarece reprezinta o otrava veritabila pentru invelisul de mielina al celulelor nervoase. Cafeaua nu e interzisa, dar mai bine e sa consumati doar una-doua cesti pe zi, de preferat dimineata.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii