Bijuteriile, in general, sunt apreciate pentru frumusetea si maiestria lucraturilor dar si prin valoarea intrinseca a materialelor folosite. Purtate in jurul gatului, de-a lungul istoriei, si de regine si de femei celebre dar si de femeile de rand, colierele au fost si vor ramane atuul elegantei, frumusetii si bunastarii. Arheologii sunt de parere ca aceasta bijuterie, colierul, a aparut in epoca de piatra. In 2004, oamenii de stiinta au descoperit, in timp ce aveau loc sapaturi la o pestera din Africa de Sud, cateva bijuterii din scoici, ce pareau a fi fost insirate la gat cu aproximativ 75.000 de ani in urma. Inainte de aceasta descoperire, cel mai vechi colier gasit, se credea ca ar fi fost lucrat cu aproximativ 30.000 de ani in urma.
Origini si evolutie
In epoca paleoliticului, se foloseau ca materie prima, scoicile, oasele, dintii de origine animala sau chiar ghearele, insirate pe un fir. Apoi, bijuteriile au evoluat, de la simple corzi, la modele complicate, purtate si de femei si de barbati. Obiceiul era sa fie ingropati cu ele. Insa de pe la sfarsitul secolului al II-lea, deja s-a trecut la modelarea aurului prin diferite tehnici inventate de bijutieri. Astfel a aparut lantul, executat din diferite pietre pretioase de culori diferite, unite prin legaturi de aur. Femeile purtau adesea trei sau mai multe coliere iar tipurile de bijuterii din jurul gatului indicau, uneori, nivelul averii sau clasa din care facea parte purtatorul. Colierele devenisera foarte populare iar prin imaginatia celor care le lucrau puteau lua orice forma. A urmat o perioada de decadere a colierului pentru ca, la sfarsitul secolului al XVI-lea, bijuteria sa-si recapete popularitatea si sa urmeze tendintele din moda. Desi rolul sau ca semn al statutului social disparuse, colierele fiind purtate de toate clasele sociale, bijutierii inca isi demonstrau indemanarea tehnica deosebita, mai ales cand era vorba de o comanda venita din partea bogatilor. Astazi, colierele apar intr-o infinitate de stiluri, de la clasic la modern, uimind prin finetea si valoarea lor.
Pagini vechi rescrise de margele
O echipa de arheologi francezi a descoperit intr-un sit din Qued Djebbana, Algeria, un colier format din patru scoici perforate si prelucrate ornamental. Cochiliile scoicilor erau originare de pe teritoriile actuale ale Israelului si Algeriei si au fost datate ca ar avea peste 100.000 de ani. Faptul ca erau gaurite in centru, le-a sugerat cercetatorilor ca au fost insirate sub forma unui colier de margele. "Primele populatii umane din aceasta zona, nu aveau probabil o cultura materiala si o arhitectura la fel de dezvoltata ca cea a populatiilor similare din Europa, dar simtul lor artistic si ceremoniile religioase erau la mare pret pentru primii oameni care traiau in aceste tinuturi. Aceasta descoperire epocala a primului obiect ornamental creat de om, nu face altceva decat sa sustina teoriile despre vechimea omului modern pe Terra", aprecia Francesco d'Erico, cercetator la Centre National de la Recherce Unite din Talance, Franta. Potrivit NBC, aceasta descoperire confirma si faptul ca in urma cu aproximativ 100.000 de ani, oamenii stapaneau secretele navigatiei in bazinul Marii Mediterane.
IOANA FLORIA
Comentarii