Desigur, omul este fiinta terestra datorita careia spatiul cosmic a început sa îsi dezvaluie secretele. Si cum s-ar putea explora mai eficient infinitul apropiat, altfel decât prin incursiuni ale omului însusi în afara Planetei albastre? Totusi, înainte de marele triumf al iesirii acestuia în spatiu, multe alte fapturi pamântene au avut aceasta soarta unica, multe dintre ele fiind chiar jertfite pe altarul stiintei. Rememoram mai jos, foarte succint, rolul imens al unor animale în acest domeniu care, asa cum spuneam, a facut ca acestea sa îsi afle „mormântul” undeva, printre planetele Sistemului nostru solar.
– Cu începere din 31 august 1950 pâna în 1959, circa 30 de soareci trimisi de americani sa testeze nave spatiale au pierit în timpul misiunii. În 1961 a venit rândul sobolanului Hector, trimis în spatiu de Franta, de unde s-a întors cu bine!
– Sovieticii au avut mai mult noroc la asemenea încercari, naveta Sputnik-9 aducându-i teferi acasa pe soriceii, porcusorii de Guineea, reptilele si câinele Cernuska, dupa o aventura spatiala în grup.
– Broastele si tritonii au fost de asemenea protagonistii mai multor experimente extraterestre. Foarte interesant, tritonii iberici care au facut parte din misiunea Bion-7 (1985), suferind mai multe rani provocate intentionat de cercetatori, s-au regenerat mult mai rapid în afara planetei-mama.
– Prima specie de pesti care a depasit granitele Terrei este Fundulus heteroclitus, folosita prima data pe Skylab-3 în 1973. De atunci, au mai plecat în spatial „non-acvatic” si alte specii, precum crapi sau guppi. Mentionam ca pe aceeasi naveta s-au aflat si doi paianjeni, care au întâmpinat dificultati în a-si tese pânzele în spatiu; în final au murit deshidratati.
– Testoasele nu puteau lipsi din asemenea programe, 1968 fiind anul în care primele au ajuns în spatiu si chiar s-au învârtit în jurul Lunii, cu naveta Zond-5! Testoasele au slabit putin, dar au ajuns cu bine acasa.
– O mentiune speciala pentru tardigrade – vietati minuscule înrudite cu artropodele – numite si „ursuleti de apa”, primele fiinte pamântene, înaintea omului, care au supravietuit în spatiu, în afara navetelor spatiale, în mijlocul radiatiilor, timp de 10 zile, dupa care au revenit pe Terra perfect sanatoase.
Data viitoare vom vorbi însa despre principalele vedete dintre acesti adevarati exploratori pamânteni ai Cosmosului: pisicile, maimutele si, desigur celebrii câini-cosmonaut.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii