Cand vine vorba de filme – uneori chiar si de cele laudate si multipremiate – nu trebuie sa fii carcotas ca sa-ti dai seama ca anumite secvente, situatii sau personaje se repeta asa de mult incat devin previzibile, aruncand intreaga creatie (altminteri poate valoroasa) in desuet. Probabil ati remarcat de multe ori astfel de ”hibe”, iar in caz ca nu ati facut-o, urmatoarele exemple va vor convinge ca avem dreptate.
Alcool
– In filme, doar barbatii sunt alcoolici. Ca prin farmec, ei renunta la alcool cat ai bate din palme, atunci cand se confrunta cu o situatie disperata si toate capacitatile si abilitatile pe care le aveau inainte sa se imbete le revin, de parca nimic nu s-ar fi intamplat…
Extraterestri
– De obicei, toti extraterestrii din filme vorbesc engleza cu accent american, chiar si atunci cand aterizeaza in oricare alt colt al planetei unde nimeni altcineva nu mai vorbeste engleza. Toti extraterestrii poarta acelasi tip de haine, au aceeasi frizura, ceea ce ii face extrem de usor de identificat si de neutralizat de catre eroii pamanteni.
Animale
– Intotdeauna, reptilele ucigase vor ataca mai intai o femeie, chiar si cand aceasta e inconjurata de 30 de barbati.
– Cainii simt intotdeauna cine e personajul negativ si latra la el.
– Eroii negativi sunt muscati mortal de serpi veninosi, pe care ulterior eroii pozitivi ii omoara cu mainile goale – cand nu ii musca direct de cap!
Baruri
– De fiecare data cand eroul pozitiv intra intr-un bar, el va fi implicat intr-o bataie, desfasurata, de obicei, sub o reclama la Budweiser; cafteala e cu atat mai probabila cu cat pe fundal se aude muzica country.
– Cand intra intr-un bar, eroii pozitivi comanda fie o bautura tare, pe care o dau peste gat imediat, fie un pahar cu lapte. Ultima optiune va provoca zambete sarcastice si va genera, inevitabil, o bataie.
Ochelari/Binoclu
– Atunci cand un personaj ochelarist intra intr-o incapere, din frigul de afara, niciodata nu i se aburesc ochelarii.
– Doar tocilarii si geniile informatice poarta ochelari, eroii de actiune nu poarta niciodata.
– Un asasin comite o crima chiar in fata unei ferestre de la care e urmarit de cineva care are binoclu
Bombe
– Teroristii care amplaseaza bombe cu ceas nu fixeaza niciodata explozia la mai putin de o ora, pentru ca eroii pozitivi sa aiba timp suficient sa intervina.
– Geniile nebune care ordona aruncarea in aer a vreunei cladiri importante au grija sa puna pe bomba si un afisaj electronic asupra caruia camera de filmat va reveni de cel putin 20 de ori de-a lungul peliculei.
– Firul care dezamorseaza bomba va fi taiat intotdeauna cu doar cateva secunde inainte de explozie.
– In toate filmele, firele ce duc la detonator au culori diferite, pentru ca eroul sa poata face usor diferenta dintre ele.
– In cazurile in care bomba explodeaza, explozia va fi filmata cu incetinitorul, iar eroul se va afla intotdeauna cu fata spre camera, nu in alta pozitie.
Masini/Urmariri
– In filme, personajele gasesc intotdeauna fara probleme un loc de parcare si nu se invart niciodata in cautarea lui, ca in realitate.
– In cazul urmaririlor din comedii sau filme cu spioni, masinile implicate vor distruge intotdeauna orice ghereta, taraba, cos intalnit in cale, dar nici macar nu-i vor atinge pe vanzatorii ambulanti, care vor gesticula, enervati, in spatele gangsterilor urmaritori.
– Tot in cazul urmaririlor, masinile implicate vor zdrobi o vitrina sau un geam imens, pe care niste lucratori le vor cara chiar atunci pe mijlocul strazii.
– Dupa un accident de masina, personajele nu vor tremura si nu vor fi socate, ci-si vor continua actiunea, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
– Vantul nu deranjeaza niciodata frizura sau coafura personajelor aflate in masini decapotabile, nici macar atunci cand acestea merg cu viteze mari.
– In orice urmarire cu politisti, masina urmarita isi continua cursa, desi sufera avarii grave, in vreme ce masinile politistilor sunt lasate in urma, ciocnite frontal, intre ele, rasturnate sau aruncate in sant.
– De fiecare data cand un hot fura o masina, aceasta are rezervorul plin, pentru a putea goni tot timpul filmului.
– In timpul urmaririlor pe jos, o femeie urmarita va cadea intotdeauna, chiar daca alearga pe teren drept; daca are un partener de alergare, acesta se va opri ca sa o ajute sa mearga mai departe.
Moarte
– Ultimele cuvinte ale unui muribund sunt intotdeauna coerente si pline de semnificatii.
– Un personaj bun moare intotdeauna inconjurat de prieteni.
– Daca un personaj bun moare cu ochii deschisi, un prieten ii va inchide si ei vor ramane inchisi; daca un personaj negativ moare cu ochii deschisi, ei vor ramane asa, iar camera va focusa pe ei timp de cateva momente.
Lifturi
– Daca personajul negativ ia liftul, personajul pozitiv il va prinde din urma fugind pe scari.
– Lifturile nu doar ca nu au cablurile unse cu vaselina, asa incat eroii nu se murdaresc niciodata daca intra in casa liftului, dar casa liftului e intotdeauna luminata, pentru ca eroii sa nu faca vreun pas gresit prin bezna, in haul de dedesubt.
Evul Mediu
– Taranii din filmele a caror actiune se petrece in Evul Mediu au chipuri butucanoase, parul ravasit, haine ingalate si zdrentuite, dar intotdeauna danturi perfecte!
– O printesa are intotdeauna o confidenta pe care o trimite la alesul inimii ei, sa-l avertizeze ca i se pregateste ceva; confidenta nu e niciodata la fel de frumoasa ca printesa, dar e suficient de draguta cat sa atraga atentia prietenului cavalerului.
Politie
– Eroii politisti au intotdeauna sefi care sunt gelosi pe ei si ameninta ca le vor insigna si cazul daca nu se potolesc cu investigatiile deranjante.
– Niciodata eroul nu e luat la intrebari de colegii lui politisti, nici macar atunci cand impusca tot ce misca prin jurul lui.
GABRIEL TUDOR
Comentarii