Am inceput in numarul precedent prezentarea unei zone crepusculare a lumii de azi, aceea reprezentata de cele mai puternice servicii secrete de pe planeta, asa cum le-a evaluat publicatia americana Foreign Policy. Poate ca multi se asteptau sa urmarim o pista hollywoodiana, prezentand fapte spectaculoase in stilul filmelor cu celebrul agent britanic 007. Realitatea este insa una destul de diferita, mai ales ca, asa cum spuneam, un spion autentic prins de inamic nu prea are sanse sa apara in secventa urmatoare proaspat barbierit si indreptandu-si nodul la cravata: totul se joaca, efectiv, pe viata si pe moarte! Astazi, dupa prezentarea primilor doi lideri in domeniu – Mossadul israelienilor si faimoasa CIA – a venit randul urmatoarelor servicii de agenti acoperiti.
In slujba Marelui Urs
FSB (Serviciul federal de securitate al Federatiei Ruse) este succesorul direct al temutului KGB sovietic, acel geniu malefic al luptei subversive dizolvat in noiembrie 1991, dupa puciul de la Moscova. Rusia are 61.000 de kilometri de frontiere terestre si maritime, din care 7.500 cu Kazakhstan si 4.000 cu China. E unul dintre motivele serioase pentru care dintotdeauna a avut realmente nevoie de un serviciu de informatii de top.
Ofiterii sunt formati la academia proprie din Moscova, FSB fiind o vasta si puternica organizatie, ce reuneste functii si capacitati special, care in alte tari sunt diseminate intre servicii distincte. Serviciul comanda, de asemenea, un contingent de trupe inarmate (temutele „spetsnaz”) si o importanta retea de informatori civili. In 1992, numarul angajatilor fostului KGB a fost estimat la 500.000! Lipsea, desigur, insusi „tarul” Putin, care a slujit timp de 15 ani serviciul in care s-a format, pana la demisia formala din 1991.
Supusii Majestatii Sale Regina
In Regatul Unit al Marii Britanii exista doua servicii principale de informatii: MI5 (pentru protejarea de atacuri din interior) si MI6 (pentru protejarea de atacuri teroriste din afara si spionaj). MI6 – desfasurat: Military Intelligence section 6 – poarta de fapt si un nume mai important, dar mai putin celebru: Secret Intelligence Service (SIS), fiind creat in 1909.
Primul sau director a fost Sir Mansfield Smith-Cumming, care utiliza frecvent initiala „C” drept nume de cod, procedura preluata de toti directorii care i-au succedat. In anul fiscal 2011/2012, serviciul avea numai 3.200 de angajati. Dar printre ei, desigur, intr-un spatiu fictiv, se afla pesemne si liderul absolut, nemuritorul Bond. James Bond!
Suveranii din Piscina
Directia Generala de Securitate Externa (DGSE) are sediul in Paris, pe bulevardul Mortier, in apropierea piscinei Tourelles, dintr-un motiv sau altul fiind numita si Centrala, Piscina, Mortier sau Cutia 30. Spre deosebire de majoritatea serviciilor occidentale, DGSE controleaza toate modalitatile de culegere a informatiilor: surse umane, tehnologii (interceptari electromagnetice, imagerie satelitara), mijloace operationale, exploatarea surselor deschise.
Acest control ii permite sa vizeze cel mai inalt nivel de fiabilitate si eficacitate: cel putin, teoretic, caci recentele evenimente din Franta par a spune cu totul altceva… Sa fie de vina efectivele (putin peste 5.000 de angajati) sau resursele (vreo 644,5 milioane de euro) ori poate rezonanta de retorica „bastiliana” emanata de deviza sa – „Pe cai inguste, spre rezultate grandioase”?!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii