Dictonul latin Mens sana in corpore sano ar putea fi reinterpretat si ca in titlul de mai sus. Aceasta, deoarece somnul permite creierului sa se curete de deseurile acumulate in timpul perioadei de veghe datorita unui mecanism descoperit recent si care este activ indeosebi cand oamenii dorm. Aceasta descoperire ar putea imbunatati intelegerea functiilor biologice ale somnului si s-ar stabili tratamente adecvate impotriva bolilor neurologice precum Alzheimer, apreciaza cercetatorii, al caror studiu este publicat in revista americana Science.
Creierul are diferite stari de functionare in timpul perioadelor de veghe si de somn, arata cercetarile. De fapt, calitatea de recuperare a somnului rezulta din eliminarea deseurilor produse de activitatea neuronala, care se acumuleaza in timpul perioadei de veghe. La aceasta activitate de curatare creierul utilizeaza un sistem unic numit „glimfatic”, deosebit de activ in timpul somnului si care permite curatarea de toxinele responsabile de boala Alzheimer si de alte boli neurologice.
In plus, cercetatorii au descoperit ca celulele cerebrale isi reduc dimensiunile cu 60% in timpul somnului, permitand deseurilor sa fie scoase mai eficient. Sistemul limfatic asigura eliminarea deseurilor celulare din organism, dar nu si din creier, protejat de un sistem complex de porti de acces moleculare ce controleaza intrarile si iesirile. Cercetatorii au observat prima oara acest sistem de curatare cerebral datorita unei noi tehnologii de imagistica, utilizata pe soareci, al caror creier este asemanator cu cel al omului.
Acest mecanism integrat in sistemul sangvin cerebral pompeaza fluidul cerebrospinal prin tesuturi si il trimite purificat, deseurile fiind transportate de sange pana la ficat, de unde sunt eliminate. Eliminarea toxinelor din creier este esentiala, fiindca acumularea lor, ca si cea a proteinelor toxice, poate provoca boala Alzheimer. Aproape toate bolile neurodegenerative sunt legate de o acumulare de deseuri celulare, subliniaza cercetatorii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii