Aflata pe artera principala a municipiului Roman, aproape de intrarea sud-estica peste râul Moldova, Biserica Precista Mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” face parte din categoria marilor ctitorii voievodale. Ctitorii ei au fost Doamna Ruxandra Lapusneanu si fiul ei Bogdan, biserica fiind ridicata in 1569, pe locul unui schit mai vechi. Ruinata de vreme este refacuta din temelii in 1753 de episcopul Ioanichie, sprijinit de domnitorul Constantin Racovita.
Cutremurul din 26 septembrie 1781 cauzeaza o serie de alte distrugeri si biserica este din nou zidita de egumenul Gherasim Putneanul in 1784. In 1787 biserica devine manastire si, in 1797, egumenul Vartolomei Putneanul, transforma bolnita manastirii in „Ospitalul saracilor” cu zece paturi si un medic având si functia de farmacist. In actiunea sa este sprijinit de episcopul Romanului, Veniamin Costache. Cutremurele din 1795, 1802 si 1806 afecteaza din nou structura bise-ricii care este reconstruita din temelie pentru a treia oara, dar cutremurul din noiembrie 1829 ii provoaca alte stricaciuni. Reparatiile din 1834 se efectueaza cu ajutorul domnitorului Mihail Strurdza si a Mitropolitului Vemiamin Costache sub atenta supraveghere a egumenului Macarie Baltag Basarabeanul. Din nou zguduita de cutremur (in 1836), se impun alte reparatii si restaurari in 1838, toate lucrarile fiind mentionate in noua pisanie.
In 1944 si 1977 sunt necesare alte lucrari de restaurare si consolidare, lucrari care au demarat in 1986. In 1988-1989 se consolideaza turnul clopotnitei si locasul este resfintit la 15 august 1989.
Biserica este construita dupa un plan mixt, respectiv dreptunghiular in exterior si treflat in interior, absida semicirculara a altarului cât si absidele laterale fiind scobite in grosimea zidurilor. Altarul este luminat de câte o fereastra in nord si in sud si are adaugata in partea dreapta o camaruta destinata vesmântariei. Catapeteasma este frumos sculptata iar naosul si pronaosul, incaperi spatioase, prezinta fiecare câte o fereastra pe peretii laterali, cele doua incaperi fiind despartite prin doi stâlpi, sustinând o arcada.
Deasupra naosului se inalta o turla deschisa, mare, octogonala in exterior, perforata de patru ferestre si impodobita cu ocnite sub cornisa. Pridvorul mic este inchis, luminat de doua ferestre duble din lemn cu grilaj metalic intre ele, iar intrarea se face pe latura de sud printr-o usa de stejar cu doua canaturi. Usa de la intrare in pronaos este tot din stejar sculptat iar pictura in fresca in stil neobizantin a fost realizata in 1986 de pictorul Dumitru Banica din Bucuresti, care a pictat si catapeteasma. Se pastreaza insa si câteva fragmente din pictura veche in ulei executata de Constantin Negrescu din Roman.
Exteriorul este sobru, impodobit cu ocnite sub cornisa si prezentând la ferestre ancadramente florale si arce in acolada. Asezata la 20 metri nord-vest de biserica, dominând zona inconjuratoare de la inaltimea de 27 metri, clopotnita a fost construita in 1753 si reparata in 1816.
Biserica se mândreste si cu un important patrimoniu artistic, in special din secolele XVIII-XIX, multe provenind din donatii. Putem aminti astfel 40 de icoane praznicale pictate intre 1793-1794, minee in limba greaca, obiecte de cult.
Pe lânga biserica functioneaza Asociatia Ortodoxa „Precista Mare”, cu o gama larga de activitati filantropic-crestine.
IRINA STOICA
Comentarii