In turbulentul an 69 d.Ch., cind Imperiul Roman a cunoscut patru imparati, Vespasian a fost a patrulea. Inca din timpul domniei lui Vitellius, inceputa la 17 aprilie 69, Vespasian a fost proclamat imparat de catre legiunile sale din Orientul Apropiat, pe cand se afla la Alexandria (Egipt). Dar el a devenit oficial imparatul Romei la 21 decembrie, dupa ce Vitellius a murit, ucis de trupele lui Vespasian.
Fondator al dinastiei Vlavilor, Titus Vlavius Vespasian s-a nascut intr-un satuc la nord de Roma, la 17 noiembrie, anul 9 d.Ch. Provenea dintr-o familie de „ecvestri” – veche denumire a cavalerilor, casta inferioara senatorilor. Vespasian a fost primul fiu al lui Sabinus si al Vespasiei. A fost educat sa devina „praetor”, ceea ce insemna ca putea avea functii inalte in armata sau magistratura. Dupa ce a servit ca militar in Tracia, timp de trei ani, a fost numit intr-un post de magistratura minora. A fost o figura stearsa o perioada, in care nu s-a afirmat in nici un mod si nu a facut politica.
Vespasian devine pretor dupa implinirea varstei de 30 de ani inainte sa serveasca mai intai ca „edil” (responsabil cu cladirile si festivitatile publice) sau „tribun” (sa apere cauza plebeilor sau a militarilor). In ascensiunea politica, Vespasian a stiut sa se foloseasca de relatiile sale cu diverse femei. Din aceasta cauza, este trimis in Africa, unde guverneaza „infam si odios”, conform cronicilor vremii. In anul 66 d.Ch., a trebuit sa faca fata revoltelor evreiesti din Iudeea. Romanii au restabilit controlul in provincia Iudeea si au distrus Ierusalimul in anul 70 d.Ch. Istoricul evreu Flavius Josefus, lider al rebelilor, l-a amintit pe Vespasian in lucrarea sa „Antichitati iudaice”.
Anul celor patru imparati, 69, a fost cel in care coruptia si asasinatele politice au atins o culme inimaginabila. Imparatul Galba a fost ucis de Otho, iar acesta a fost alungat de trupele lui Vitellius. In toata debandada sangeroasa, garzile pretoriene au avut un rol major: protectia sau dusmania lor decidea cine avea sa devina suveranul Romei.
Vespasian s-a preocupat de edificiile Romei (in timpul lui a inceput ridicarea Colosseumului). Un aspect interesant a fost cel legat de latrinele publice pe bani, de unde si zicala „banii n-au miros”, atribuita acestuia; a murit in anul 79 d.Ch.
PAUL IOAN
Comentarii