• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Totul despre filmele de Oscar: “Sunetul Muzicii”

Totul despre filmele de Oscar: “Sunetul Muzicii”

8 martie 2021
in Blitz
A A

Ne-a parasit de curand unul dintre cei mai charismatici actori ai ultimelor decenii: Christopher Plummer. De o frumusete masculina aparte, dublata de o noblete sufleteasca pe masura, acest aristocrat al cinematografiei, din stirpea lui Peter O’Toole si Richard Burton, ne-a incantat inimile in numeroase pelicule.

 De departe insa cel mai indragit film in care a jucat a fost musicalul „Sunetul muzicii”, laureat cu Oscar in 1965 – musical caruia ii dedicam rubrica noastra de azi, ca un pios omagiu adus neuitatului „baron Von Trapp”.

 Filmul este bazat pe o poveste reala, dar exista multe diferente intre memoriile Mariei Kutschera, „Povestea cantaretilor familiei Trapp”, publicate in 1949, si productia cinematografica. Una dintre aceste diferente ar fi ca Maria a fost adusa in casa familiei von Trapp pentru a avea grija de un singur copil, bolnav de scarlatina, si nu de toti cei sapte copii.

 Membrii familiei Von Trapp au plecat, intr-adevar, din Austria atunci cand nazistii au preluat puterea, dar nu au fugit pe jos peste Alpi, ci au luat trenul spre Italia, dupa care au plecat in America, unde aveau un concert programat. A doua zi dupa plecarea lor, Hitler a ordonat inchiderea granitelor austriece.

 Cand au parasit Austria, baronul von Trapp si Maria erau deja casatoriti si aveau doi copii, iar Maria era insarcinata cu al treilea.

 Fiindca si-au vandut drepturile de autor pentru memoriile sale unor producatori germani, Maria si Von Trapp nu au beneficiat deloc financiar de pe urma succesului filmului „Sunetul Muzicii”.

 Julie Andrews nu a fost prima optiune a producatorilor pentru rolul Maria. Acestia le-ar fi dorit mai curand pe Grace Kelly sau pe Doris Day; de asemenea, favoriti pentru rolul baronului Von Trapp au fost Richard Burton, Bing Crosby si… Sean Connery, inainte ca alesul sa fie cvasinecunoscutul Christopher Plummer. Interesant e faptul ca Plummer n-a dorit neaparat rolul si nici nu s-a intrebuintat prea tare pentru el, de teama ca o implicare prea intensa ar fi putut sa-i compromita reputatia de actor de teatru, specializat in piesele lui Shakespeare.

 Desi filmul a fost turnat in 1965, amintirile perioadei naziste erau inca vii in memoria localncilor din Salzburg. Din aceasta cauza, primaria orasului a refuzat afisarea steagurilor cu svastica pe principalele cladiri, unde urmau sa fie desfasurate filmarile. Negocierile dintre primar si producatori nu au dus la niciun rezultat, pana cand cineva din echipa de filmare a amenintat autoritatile locale ca va folosi cadre reale ale orasului, din timpul guvernarii naziste, cand orasul era plin de svastici. Cum multi dintre functionari se aflasera la post si in acei ani de trista amintire, dar nu doreau sa se mai dezgroape trecutul, santajul a functionat!

 Plummer a recunoscut mai tarziu ca facuse o pasiune pentru frumoasa Julie Andrews inca de cand o vazuse in spectacolul „My Fair Lady”, pe Broadway, dar a numit colaborarea cu ea „un cosmar – e ca si cand cineva te-ar lovi in cap zi de zi cu o felicitare de Valentine’s Day”.

 In timp ce se filma scena sarutului dintre Julie Andrews si Christopher Plummer, reflectoarele scoteau un sasait ciudat, care o facea de fiecare data pe actrita sa rada in hohote. Pentru a rezolva problema, regizorul a decis ca scena sa aiba loc in penumbra, cu reflectoarele din apropiere stinse, ceea ce a conferit acelor momente un plus de romantism.

 Adevarata Maria Von Trapp nu a fost invitata la premiera filmului, iar cand a intrebat daca poate sa-si cumpere macar un bilet, i s-a raspuns ca nu mai era niciun loc disponibil!

 Melodia „Edelweiss” a fost atat de apreciata incat regizorul Robert Wise a crezut ca e un cantec din folclorul austriac. De fapt, cand s-a turnat scena de la festivalul de muzica din Salzburg, filmarea a trebuit amanata cu cateva ore, pana cand sutele de figuranti austrieci au invatat versurile.

 Sunetul Muzicii a cucerit cinci premii Oscar in 1965, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. El face parte dintre cele doar patru productii care au primit un premiu Tony pentru cel mai bun musical si ulterior au cucerit si Oscarul pentru cel mai bun film.

 Scena cand Maria danseaza si se roteste in poiana a trebuit repetata de mai multe ori, deoarece filmarea a fost facuta din elicopter, iar curentii de aer generati erau atat de puternici ca o doborau mereu la pamant pe Julie Andrews, in timpul dansului.

 Raportat la inflatie, a fost unul dintre cele mai profitabile filme din istorie, situandu-se imediat dupa „Pe aripile vantului” si „Razboiul Stelelor”, cu incasari de 286 milioane de dolari. De altfel, el a rulat in continuu in cinematografele americane timp de patru ani si jumatate.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 8-14 martie 2021

Urmatorul Articol

Mini-drame cu public

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

Mini-drame cu public

Sinuzita se poate trata si acasa

“Elixirul nemuririi”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.