Înalta Autoritate pentru Sanatate din Franta (HAS) a publicat pe 23 iunie cele mai noi recomandari pentru a îmbunatati îngrijirea medicala a adultilor cu obezitate, pentru a îmbunatati starea de sanatate a pacientului si a permite acestuia sa revina la un nivel mai scazut de severitate.
Sprijin care nu se limiteaza la pierderea în greutate. Potrivit HAS, aproape 8,5 milioane de francezi sufera de aceasta afectiune, în crestere cu 13% fata de 2012. Formele severe au crescut cu 66%.
Efecte adverse complexe. În primul rând, se propune integrarea de noi parametri pe lânga indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei, a caror relevanta este pusa sub semnul întrebarii pentru clasificarea nivelurilor de obezitate, în special nivelul de severitate al patologiilor asociate, functia de impact a obezitatii (îngreunarea respiratiei, durere etc.), contextul psihopatologic, comportamentul alimentar sau impactul bolii asupra calitatii vietii personale si profesionale.
De asemenea, se precizeaza specialitatea medicului ce trebuie consultat, în functie de stadiul bolii: medic generalist în prima instanta, apoi medic specialist si în final centre specializate de obezitate.
Sprijin treptat pentru pierderea de durata în greutate. Managementul obezitatii nu are ca obiectiv unic scaderea în greutate, ci este util si sa actioneze asupra comorbiditatilor, factorilor de risc, calitatii vietii sau chiar a mobilitatii. Indicarea greutatii trebuie personalizata în functie de fiecare pacient si data dupa o evaluare de ansamblu, tinând cont de vârsta, de comorbiditati asociate, de calitatea vietii si chiar obiectivele acestuia. Pentru a trece catre o scadere moderata în greutate, se recomanda reducerea treptata a aportului zilnic de calorii si eliminarea ferma a dietelor foarte restrictive, cum ar fi dieta ketogena. În schimb, o dieta de tip mediteranean este foarte recomandata.
Educatia si activitatea fizica, în centrul strategiei. În paralel cu o dieta echilibrata, activitatea fizica o va completa, pentru o îngrijire optima. Poate lua forma activitatilor de relaxare si de agrement (jocuri, meciuri, sport etc.), de munca sau de curatenie. Prin urmare, se recomanda exersarea în fiecare saptamâna, la alegere: – 2h 30’ pâna la 3h de activitate fizica moderata; – 1h 15’ pâna la 2h30’ de activitate fizica intensa; – o combinatie echivalenta de activitate moderata si viguroasa (i se recomanda pacientului sa combine întarirea musculara de doua ori pe saptamâna si sa limiteze pe cât posibil inactivitatea fizica, despartite de perioade scurte de mers sau miscare.
Toate aceste recomandari pot fi luate în considerare fara niciun tratament medicamentos. Dar, în cazul esecului managementului nutritional (scadere în greutate mai mica de 5% la sase luni) si daca acesta a fost bine condus în ceea ce priveste comportamentul alimentar si implicarea pacientului, se poate lua în considerare tratamentul medicamentos.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii