Granita dintre oameni si roboti devine din ce in ce mai fragila in ultimii ani, evolutiile tehnologice facand progrese mari in acest sens. Oamenii de stiinta „umanizeaza” robotii, oferind inovatii care la prima vedere pot parea destul de bizare, aproape utopice, dar sortite sa aiba un viitor remarcabil.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tokyo, condusa de inginerul Shoji Takeuchi a reusit sa dezvolte pentru roboti un tesut cutanat asemanator cu pielea umana, capabil sa se vindece in caz de ranire. La ce va fi folosit? Tocmai pentru a acoperi degetele robotilor, facandu-i si mai asemanatori cu noi, oamenii.
Cu grosimea de aproximativ 1,5 milimetri, aceasta „piele” a fost obtinuta dintr-o compozitie mixta de fibroblaste, colagen si keratinocite. Celulele umane au fost „cultivate” special, astfel incat invelisul pielii, destinat robotilor antropomorfi, sa fie cat mai asemanator cu cea umana.
Noul material ar putea reprezenta un mare pas inainte fata de cele sintetice folosite pana acum, deoarece ar face posibila testarea produselor farmaceutice si a eventualelor grefe in conditii apropiate de realitate. Tesutul dezvoltat in Japonia are capacitatea de a se repara singur, in urma unor eventuale deteriorari, este hidrofug si foarte elastic. „Nu este insa intocmai ca pielea umana din toate punctele de vedere, a declarat Takeuchi, dar cand robotul se misca, pielea se intinde si se contracta, dezvaluind urme asemanatoare cu ridurile, iar impresia este foarte realista.”
Scopul oamenilor de stiinta este acum sa inteleaga mai bine cum sa faca aceasta tesatura cat mai durabila, pastrandu-si in acelasi timp capacitatea de a se mula perfect pe degetele robotizate. Prezenta celulelor vii inseamna ca robotului i se pot atribui functii specifice acestora existand posibilitatea de a adauga caracteristici suplimentare „pielii”, cum ar fi un sistem nervos sau vascular, pentru a-i imbunatatii functiile. Aceasta inovatie le da robotilor un aspect mai uman, astfel incat sa poata fi folositi in domeniul sanatatii, in interactiunea cu pacientii.
Inconvenientul „pielii” robotului consta in necesitatea unui sistem care furnizeaza nutrienti si elimina deseurile, mimand functia vaselor de sange, cercetatorii lucrand pentru rezolvarea acestei probleme.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii