Pe numele sau intreg Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneburg zu Beilstein, acest politician a fost fara indoiala cel mai important om de stat al epocii sale, practicant fervent al asa-numitului „realism diplomatic” si o figura deosebit de controversata: in vreme ce unii il considera un precursor al diplomatiei moderne, altii il privesc ca pe un reactionar care a oprimat fara mila miscarile progresiste din Europa. Venit pe lume intr-o familie aristocratica, fiul unui diplomat aflat in serviciul curtii de la Viena, Metternich a fost de mic destinat unei cariere politice.
Ocupând mai intâi un post de functionar la ambasada austriaca in Olanda, el a plecat apoi in Anglia si abia dupa câtiva ani, in 1794, se va intoarce la Viena, unde se va casatori cu contesa Eleonore von Kaunitz, nepoata renumitului cancelar austriac. A fost momentul patrunderii sale in marea societate vieneza. Numit ambasador la Berlin in 1803, peste trei ani va avea prilejul sa-si demonstreze talentele diplomatice la curtea lui Napoleon, fiind numit ambasador la Paris. Când razboiul dintre Franta si Austria a izbucnit, in 1809, Metternich a fost arestat dar eliberat dupa cucerirea Vienei de catre trupele franceze. Absent la semnarea tratatului de la Schonbrunn, in octombrie 1809, desi fusese numit ministru de Externe cu doar câteva zile inainte, Metternich va incerca inchegarea unui lant de aliante contra Frantei, aliante menite sa scoata Austria din stadiul de putere de rangul doi la care o adusese tratatul.
Cu abilitatea-i specifica, el va reusi sa desparta Rusia de Franta, fiind principalul artizan al casatoriei arhiducesei austriece Maria Luiza cu Napoleon. Insusi marele „leu din Corsica” s-a vazut pacalit de vicleanul diplomat, care pe de o parte i-a promis sprijin in atacul contra Rusiei, iar pe de alta i-a asigurat pe rusi ca nu va intreprinde nici o actiune contra lor. Dupa dezastruoasa infrângere a armatei franceze in Rusia, Metternich a rupt alianta declarându-si neutralitatea.
Numit print al imperiului austriac, Metternich a atins apogeul carierei sale in timpul Congresului de la Viena, pe care l-a dominat cu desavârsire. Inamic convins al oricaror schimbari sociale, Metternich a fost nevoit sa demisioneze din functia de cancelar, pe care o ocupa de ani buni, in martie 1848 si sa fuga in Anglia. Pâna in anul mortii, 1859, el nu va mai juca insa nici un rol important in politica europeana.
GABRIEL TUDOR
Comentarii