De la James Bond incoace, filmele cu spioni au devenit o moda la Hollywood si mogulii peliculei de celuloid nu mai prididesc sa ofere publicului asemenea productii, care se bucura, e drept, aproape de fiecare data de un imens succes comercial. Fie ca este vorba despre filme serioase, fie despre parodii implicând activitatea agentilor secreti, productiile respective nu trec neobservate si apreciate. Cu siguranta asa se va intâmpla si in cazul celei mai noi realizari a fratilor Coen, Burn After Reading.
Rufele murdare ale CIA
Despre fratii Coen, Joel si Ethan, nu se poate vorbi decât la superlativ, intrucât acesti „siamezi ai celei de-a saptea arte”, cum au fost numiti in gluma de critica de specialitate, si-au legat numele – de fiecare data in tandem – de o serie intreaga de filme de referinta: Raising Arizona, Fargo (premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original in 1996), The Big Lebowski, O Brother, Where Art You, The Man Who Wasn’t There si, mai ales, No Country for Old Men, triumfator incontestabil la Oscarurile de anul acesta.
In plus, noul film beneficiaza de o distributie de zile mari, de staruri unul si unul: John Malkovich, George Clooney, Frances McDormand si, nu in ultimul rând, Brad Pitt, convins sa accepte rolul, in ciuda programului sau supraincarcat, de prietenia cu Clooney. La ce trebuie sa se astepte spectactorii, având in vedere toata aceasta pleiada de vedete? La o spumoasa comedie neagra, in stilul deja consacrat de fratii Coen, comedie din care nu vor lipsi aluziile politice si critica acerba a mentalitatilor din cadrul CIA ca si a modului de viata american insusi.
Eroul principal este Ozzie Cox (John Malkovich), un veteran in cadrul Agentiei de Informatii care, dupa decenii intregi in care si-a riscat viata, activând ca spion, se vede brusc pus pe liber de catre superiorii sai. Firesc, postura de somer nu-l incânta deloc, dar si mai mult il infurie maniera in care este eliminat din schema, când el simte ca mai are multe de oferit si ca mai tinerii sai colegi pot beneficia de experienta sa. Incercarile sale de a fi reangajat esueaza si, furios, Cox decide sa dea o lovitura grea Agentiei, publicându-si memoriile de spion, care contin, desigur, si o sumedenie de referiri la „treburile murdare” puse la cale si duse la indeplinire de CIA, in intreaga lume.
Dar ceea ce se anunta a fi o bomba publicistica, menita sa arunce in aer intregul esafodaj al spionajului american, esueaza lamentabil in momentul in care Cox uita compact discul pe care isi scrisese amintirile deranjante, la o sala de gimnastica. Chad Feldheimer (un Brad Pitt mai chipes ca niciodata!), un antrenor de fitnes, gaseste discul si isi da seama imediat ca a pus mâna pe o mina de aur. Alaturi de sefa lui, Linda Litzke (Frances McDormand) el pune la cale santajarea nesabuitului Cox. De aici, o intreaga serie de aventuri si incurcaturi, in care se va implica, in cele din urma, si Harry Pfarrer (George Clooney), un asasin platit, aflat in slujba CIA si de asemenea insarcinat cu recuperarea informatiilor compromitatoare.
Duelul lichelelor
Desi initial se preconiza ca filmarile sa aiba loc in studiourile de la Hollywood, fratii Coen au dorit sa ramâna in New York, spre a-si petrece mai mult timp cu familiile, asa ca scenele au fost filmate la Paramus, New Jersey, Westchester County, New York si Washington, D.C., intr-un timp record, de doar luni! In plus, bugetul filmului a fost de doar 20 milioane iar producatorii spera ca incasarile vor depasi 100 milioane – ca sa vedeti cât de bine se pricep sa faca filme cei doi frati de origine evreiasca!
Filmul, care a avut premiera pe 27 august, deschizând festivalul de film de la Venetia, reprezinta a treia colaborare reusita intre fratii Coen si George Clooney – actorul o numea, cu umor „trilogia cu idioti”, referindu-se la propriile sale roluri din O Brother, Where Art Thou?, Intolerable Cruelty si Burn After Read.
Si la drept vorbind, fata de Syriana, filmul in care Clooney joaca de asemenea rolul unui tip dur implicat in spionaj si politici obscure, partitura din Burn After Read il pune pe carismaticul actor intr-o postura cel putin amuzanta, de asasin platit care mai mult incurca borcanele decât rezolva problemele. John Malkovich caracteriza astfel filmul: „Scenariul este foarte hazliu si mi-a facut placere sa joc intr-o comedie neagra in care nici un personaj nu este, propriu-zis, un erou pozitiv.
De fapt, toti suntem o adunatura de lichele – eu joc rolul unui agent concediat fiindca are mari probleme cu bautura, Brad Pitt este un tânar lipsit de orice urma de moralitate, care ma santajeaza fara rusine, ca si sefa lui, iar George Clooney este tipul care se invârte prin aceasta schema si ucide oameni cu aceeasi naturalete cu care respira, fara sa se gândeasca prea mult de ce o face dar in acelasi timp foarte viclean si lacom, stiind sa-si urmareasca scopurile.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii