1. Ce se intelge, de obicei, prin portret?
2. Ce inseamna un „portret robot”?
3. Cum se numeste cel mai cunoscut autoportret al lui Stefan Luchian, in care pictorul este infatisat cu o pensula in mana?
4. Ce scriitor francez, unul dintre cei mai insemnati moralisti ai literaturii universale, a scris „Caracterele”, dovedindu-se un maestru al portretului literar?
5. Ce pictor flamand (1599-1641) a realizat pe la 1635 „Portretul lui Carol I, regele Angliei”?
6. Cine a scris romanul „Portretul lui Dorian Gray”?
7. Cine a realizat, in 1993, filmul „Portretul”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „CASTELE”
1) Un castel era o locuinta feudala fortificata, amplasata in general in puncte strategice greu accesibile. Mai tarziu castelul devine un edificiu monumental imitand arhitectura medievala, folosit ca resedinta a unui principe, a unui nobil etc. 2) Un castel de apa este un rezervor de apa, amplasat la inaltime intr-un turn, folosit la distribuirea apei in centre populate sau industriale. 3) Prima mentiune despre inceputurile constructiei Castelului (Cetatii) Bran dateaza din 19 noiembrie 1377 cand regele Ungariei, Ludovic I, confirma brasovenilor unele privilegii si stapanirea unor sate din }ara Barsei pentru ca ei se oferisera sa dea fonduri si mesteri pentru construirea cetatii regale a Branului. 4) Piesa de teatru „Invitatie la castel” a fost scrisa de dramaturgul francez Jean Anouilh (1910-1987). 5) Muzica operei „Halka” apartine compozitorului polonez Stanislav Moniuszko (1819-1872). 6) In Franta, Leonardo da Vinci a locuit in castelul Cloux Luce la intrarea in Amboise. 7) Filmul „Castelul dezmostenitilor” a fost realizat de regizorul francez Frank Borzage.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii