Personaj politic controversat, premier in repetate randuri, Adolphe Thiers a fost una dintre personalitatile care au ghidat destinele Frantei in secolul XIX. Nascut dintr-o familie modesta (tatal sau era lacatus iar mama fiica de negustor), a urmat Dreptul, desi nutrea pentru acest domeniu o pasiune mult mai redusa decat cea pentru literatura. Elocventa lui il face popular in randurile societatii liberale, desi vehementa sa se reduce la luari de cuvant de pe pozitia literatului si istoricului, nu de pe cea a politicianului. Ceea ce il determina sa intre in politica este venirea la putere a reactionarului guvern Polignac, in august 1829. Thiers, impreuna cu alti corifei liberali, infiinteaza ziarul National, un veritabil bastion al opozitiei.
Astfel, oratorul talentat devine unul dintre animatorii revolutiei din 1830 si isi va primi rasplata, fiind numit initial ministru de Interne in 1832 si apoi prim-ministru. Conflictul cu vesnicul sau inamic Guizot il fac sa demisioneze dar ramane in politica, erijandu-se intr-un stalp al liberalismului – calitate in care militeaza pentru aducerea la Paris a osemintelor lui Napoleon. Totusi, pozitia sa se va deteriora, in timpul revolutiei din 1848, pe care, intr-un fel, o initiase, pentru ca apoi sa fie maturat de ea. Republican convins, si-l va face inamic pe Napoleon III, care-l va alunga din Franta, permitandu-i abia in 1863 reintrarea in viata politica. In anii urmatori, el devine portavocea opozitiei si cel mai formidabil adversar al imparatului.
Dupa dezastrul de la Sedan, este principalul om in stat, calitate in care va dispune reprimarea brutala a Comunei din Paris – este responsabil direct de ororile asa-numitei „saptamani sangeroase”, cand mii de parizieni au fost executati dupa o judecata sumara a curtii martiale. Implicarea sa in acest macel il va face sa piarda alegerile prezidentiale, castigate de maresalul MacMahon. Dupa moarte, survenita in septembrie 1877, va fi inmormantat, ca o ironie a sortii, in cimitirul Pere Lachaise, locul unuia dintre cele mai cumplite masacre din timpul Comunei din Paris.
Comentarii