Pe 21 iulie 356 i.Hr. s-a nascut Alexandru cel Mare. In aceeasi zi, Templul lui Artemis, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, a fost incendiat de un piroman pe nume Herostratus.
„Eu insumi am dat foc templului. Nu as fi putut imparti aceasta victorie cu nimeni altcineva. Am simtit groaza pana in incheieturi. Acum s-a terminat. La inceput, am fost foarte speriat, apoi totul a disparut odata ce mi-am imaginat faima pe care o voi avea…”, a afirmat piromanul, ulterior, in fata autoritatilor.
Herostratus era un tanar grec din Efes, oras ale carui ruine se afla in actuala provincie Izmir (Smyrna) din vestul Turciei. El era dornic sa ramana cumva in istorie si sa moara ca om renumit, iar pentru a-si atinge scopul a incendiat splendidul templu inchinat lui Artemis, zeita greaca a vanatorii.
Ulterior, a fost prins si torturat de autoritati. Herostratus a fost nu doar executat, ci si condamnat la damnatio memoriae (condamnarea memoriei), pedeapsa care interzicea ca numele vinovatului sa mai fie rostit de cineva sau sa mai fie vreodata mentionat in surse scrise.
Dupa cum se pare, numele sau nu a disparut, asa cum au decretat instantele grecesti. Dimpotriva, de la acest eveniment a fost inventata sintagma de „faima herostratica”, insemnand „a face orice pentru a obtine gloria”.
Templul lui Artemis era renumit in intreaga lume datorita dimensiunilor sale vaste, de aproximativ 110 pe 55 de metri, si a operelor de arta uimitoare pe care le adapostea. Dupa ce templul a fost incendiat, locuitorii din Efes au fost nedumeriti de o intrebare: de ce zeita Artemis nu-si protejase totusi templul?
Dar s-a gasit si raspunsul la intrebare: superstitiosii oameni ai acelor vremuri au afirmat ca zeita ar fi ajutat la nasterea lui Alexandru cel Mare, lasandu-si astfel templul nesupravegheat timp de o zi.
Dupa ce a fost incendiat, templul a fost reconstruit, de data aceasta mai mare si mai grandios. Disponibil pentru oamenii din Efes ca principal loc de cult pentru alte cateva secole, templul lui Artemis va fi insa devastat de invadatorii goti in 262 d.Hr., pentru a nu mai fi reconstruit niciodata.
GABRIEL TUDOR
Comentarii