Lider incontestabil al aparatului de represiune al lui Stalin, Lavrenti Beria a fost cea mai influenta figura a guvernarii staliniste, de numele sau fiind legate crime oribile si atrocitati inimaginabile. Avand aceleasi origini etnice ca si Stalin, Beria a urmat o scoala tehnica in Suhumi si s-a alaturat partidului bolsevic in martie 1917, cand avea doar 18 ani si era student la Baku.
Ulterior, va fi cooptat in randurile serviciului de securitate al bolsevicilor, temutul CEKA si, dovedind o cruzime infioratoare in reprimarea revoltei nationalistilor georgieni, in 1924, a fost cooptat in structurile de putere ale URSS, unde devine cel mai fidel aliat al conationalului sau georgian, Stalin, in lupta pentru putere. Numit de atotputernicul dictator in fruntea noului serviciu de securitate, NKVD, Beria a inlocuit jumatate din membri acestuia, instaland in loc o retea proprie de agenti, majoritatea din regiunea Caucazului, dezvoltand practic o politie secreta proprie, ce actiona ca un stat in stat si care a comis nenumarate atrocitati – printre altele, el este principalul responsabil de masacrul ofiterilor polonezi de la Katyn si de deportarea a milioane de persoane, acuzate de colaborationism cu nazistii, in Asia Centrala.
Considerat responsabil de moartea lui Stalin – el i-ar fi marturisit, spunea ministrul de externe Molotov, in memoriile sale, publicate abia in anul 1993, ca „l-ar fi scos din schema” pe dictator, sugerand prin aceasta ca l-ar fi otravit, Beria a fost arestat pe data de 26 iunie 1953 si, judecat in secret, a fost condamnat la moarte si executat prin impuscare pe 23 decembrie, in acelasi an. Desigur, motivul oficial pentru care troika Malenkov, Molotov si Hrusciov, l-au indepartat pe Beria a fost pretinsa lui incercare de a negocia cu occidentalii reunificarea Germaniei, motiv pentru care a fost considerat tradator.
GABRIEL TUDOR
Comentarii