Pe numele sau complet Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, actualul suveran al Spaniei s-a nascut pe 5 ianuarie 1938, la Roma, acolo unde bunicul si tatal sau traiau in exil, dupa proclamarea Repubicii spaniole. In 1948, Juan Carlos pleaca in Spania, dupa ce tatal sau reusise sa-l convinga pe dictatorul Franco in acest sens. Urmand o cariera cazona, el a urmat Academia Militara din Zaragoza, pe care a absolvit-o in 1957. In martie 1956, fratele sau mai mic, Alfonso, a murit intr-un accident bizar, la vila familiei din Estoril, Portugalia.
S-a spus ca Juan Carlos ar fi apasat, accidental, pe tragaci, dar nimeni nu a putut oferi un raspuns clar la ce s-a intamplat atunci. Dupa ce a absolvit si Universitatea Complutense, viitorul rege a primit din partea lui Franco o serie de insarcinari oficiale. Se pare ca dictatorul il simpatiza pe tanarul Juan Carlos, intrucat, considerandu-l pe tatal sau, printul Juan, prea liberal, a refuzat sa-l numeasca succesor, preferandu-l pe fiul lui. El spera ca lipsa de experienta a lui Juan Carlos sa-l faca o simpla unealta in mainile generalilor franchisti, dupa moartea lui. In 1969, Juan Carlos a fost desemnat oficial urmas al lui Franco, primind titulatura de Print de Spania (si nu traditionalul „print al Asturiilor”, cum sunt numiti urmasii la tronul Spaniei).
Ca o conditie a numirii sale, Juan Carlos a acceptat sa jure credinta partidului lui Franco, Movimiento Nacional si a dat dovada de o deosebita abilitate. Pe 30 octombrie 1975, Franco i-a predat toate prerogativele iar pe 22 noiembrie, dupa moartea dictatorului, Cortezurile Generale l-au proclamat sef de stat al Spaniei, ca Juan Carlos I. A urmat o rapida democratizare a tarii si in cadrul acestui proces dificil, ce a intampinat rezistenta din partea cercurilor militare si conservatoare, Juan Carlos a dovedit o siguranta si o tenacitate extraordinare – mai ales in timpul tentativei de lovitura de stat din 23 februarie 1981. Astazi, Juan Carlos I este unul dintre cei mai prestigiosi oameni politici ai lumii, fiind votat, in cadrul unui sondaj de opinie, „cel mai popular politician din tarile de limba spaniola”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii