• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cultura uneste

Cultura uneste

5 mai 2025
in Blitz
A A

Cea de-a XXIX-a editie a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la Bucuresti si va fi urmat de editii locale speciale în noua orase din România, marcând un record în ceea ce priveste numarul de orase în care festivalul va fi prezent.

În Bucuresti, Festivalul se va desfasura în perioada 8-18 mai, la Sala Luceafarul, unde va avea loc Gala de deschidere, pe 8 mai, Cinema Elvire Popesco între 9 si 15 mai, si Cinemateca Eforie între 9-11 si 16-18 mai.

Editiile locale vor avea loc dupa programul: Brasov: 9-11 mai, Centrul Cultural Reduta; Timisoara: 15-18 mai, Cinema Studio; Sfântu Gheorghe: 17-18 mai, Cinema Arta by Cityplex; Botosani: 22-25 mai, Cinema Unirea; Deva: 23-25 mai, Centrul Cultural Dragan Muntean; Iasi: 23-25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii; Târgu Mures: 23-25 mai, Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia; Chitila: 30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului; Târgu Jiu: 30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu.

„Suntem prezenti, în acest an, în cel mai mare numar de orase la care ne-am încumetat vreodata sa ajungem simultan: zece! Perseveram în aceasta ambitie de a raspândi cât mai mult generosul mesaj «Cultura uneste», perfect aliniat cu spiritul european si de mare actualitate în aceste zile. Festivalul nostru se afirma, înca o data, ca un instrument esential în confirmarea unitatii europene prin arta. Într-o Europa asediata de incertitudini, filmul devine un far esential, si, dincolo de escapism, se poate transforma într-o oglinda curajoasa a realitatii. Cinematografia europeana a cultivat întotdeauna povestile diverse si vocile autentice, fara sa dea înapoi în fata fricilor, crizelor si provocarilor de tot felul. Asteptam verdictul cinefililor din cele 10 orase, în speranta ca, venind la film, în luna mai, în preajma Zilei Europei, se vor simti solidari cu aceasta comunitate unita prin valori, vise si aspiratii asemanatoare”, a declarat Liviu Jicman, presedinte al ICR si al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Editia 2025 a Festivalului Filmului European reuneste peste 40 de lungmetraje, din care 28 prezentate în premiera nationala, si 2 selectii de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premiera nationala. Printre acestea se numara 11 documentare, 13 filme regizate de femei si 2 filme – coregizate de femei, informeaza Agerpres.

În cele zece orase vor fi prezente în selectia FFE filme recompensate la cele mai importante festivaluri la nivel mondial, printre care se numara „A Sudden Glimpse to Deeper Things” (regia Mark Cousins), de „Toxic” (regia Saulë Bliuvaitë) sau de „1489” (regia Shoghakat Vardanyan), „Des Teufels Bad / Devil’s Bath” (regia Veronika Franz si Severin Fiala), „El llanto / The Wailing” (regia Pedro Martín Calero) sau „Mond / Moon” (regia Kurdwin Ayub).

În Bucuresti si Timisoara biletele vor putea fi achizitionate online, pe platforma Eventbook.ro si direct din cinematografe, iar în restul oraselor accesul este gratuit.

Gradinita de lilieci

Proiectul „Gradinita de lilieci” de la Lusca s-a redeschis pentru al patrulea sezon, a anuntat Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, pe site-ul caruia pot fi accesate imaginile live cu colonia de lilieci care si-a gasit adapost în caminul cultural din aceasta localitate componenta a orasului Nasaud. Cel care are în grija „gradinita de lilieci” este preotul ortodox din Lusca, Crin Triandafil Theodorescu, care este, în acelasi timp, muzeograf, speolog si scriitor. Acesta spune ca, din 2021 încoace, peste 1.000 de elevi din întreaga tara au putut observa „viata uluitoare a acestor mamifere”.

„Unul dintre proiectele mele la care tin mult. Pentru ca nu e o chestiune de un an. Care depinde de persoana mea trecatoare. E o baza stiintifica si educativa care poate fi valorificata de un alt muzeograf, profesor de biologie sau ecolog multi ani de aici încolo, în beneficiul educatiei tinerilor. Deocamdata, sezonul patru. Peste 1.000 de elevi din toata tara, de la Constanta pâna la Nasaud, care au privit, împreuna cu mine, pe viu, viata uluitoare ale acestor mamifere. Peste 1.000 de elevi care s-au dus acasa povestindu-le parintilor si bunicilor, prietenilor si vecinilor «stiti, liliecii astia nu sug sânge, nu intra în par, nu sunt dracul gol cu aripi negre, din contra, sunt folositori si esentiali pentru economia agriculturii si silviculturii». Un proiect datorat unor oameni care au crezut în mine, în ideile mele crete, si care m-au sprijinit. Multumesc”, a scris Theodorescu pe pagina sa de Facebook. Proiectul se adreseaza profesorilor de biologie si alte stiinte naturale, care pot organiza ore online având ca tema liliecii, perioada propice de observare fiind între lunile aprilie si iulie.

Potrivit informatiilor postate pe pagina de socializare a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, obiectivele proiectului sunt: cel ecologic, referitor la conservarea habitatului liliecilor si protejarea liliecilor, în raport cu legislatia europeana si româneasca de mediu; obiectivul educativ, constând în observarea unei colonii de lilieci din specia Rhinolophus hipposideros, adapostita în localitatea Lusca, oras Nasaud, colonie de maternitate observata prin aparatura video infrarosu, inerta din punct de vedere ecologic si al impactului de mediu, si folosirea acestor observatii live pentru ore de ecologie si protectie a mediului; obiectivul stiintific, constând în documentarea si culegerea observatiilor si datelor despre viata acestei specii de lilieci mediteraneeni în perioada de maternitate si utilizarea acestora de chiropterologi.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Sa ne încarcam bateriile…

Urmatorul Articol

Cei mai excentrici actori de la Hollywood

Articole Similare

Blitz

Amatorul – un film facut de profesionisti

19 mai 2025

Regizat de James Hawes, Amatorul (2025) este un thriller de spionaj avându-l...

Blitz

De ce ne plac sarmalele?

19 mai 2025

O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria...

Blitz

Dupa-amiaza de câine

12 mai 2025

„Dupa-amiaza de câine” (traducerea – cel putin controversata, a denumirii originale „Dog...

Blitz

De la Potaissa la Turda

12 mai 2025

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicina, Farmacie,...

Blitz

Cei mai excentrici actori de la Hollywood

5 mai 2025

Nu exista nicio îndoiala ca Hollywood-ul, ca industrie, tinde sa atraga personalitati...

Blitz

Harrison Ford, un actor subestimat

5 mai 2025

Harrison Ford este un actor talentat si desavârsit, care a lucrat constant...

Urmatorul Articol

Cei mai excentrici actori de la Hollywood

1 mai 1820 – Executia conspiratorilor de pe Cato Street

Tema: „FRATI”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

19 mai 2025

Împaratul roman Valentinian al II-lea, nascut în anul 371, a fost fiul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Citeste mai departe
Femina Club

Evitati deshidratarea

19 mai 2025

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, alaturi de alti factori implicati,...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 19-25 mai 2025

19 mai 2025

BERBEC 21.03-20.04: Urmeaza zile placute însa simtiti nevoia sa va stabiliti niste...

Citeste mai departe
Istorii

Iarna în care vikingii au asediat Parisul

19 mai 2025

Asedierea Parisului de catre vikingi în iarna anului 885 este unul dintre...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.