Luati cu grijile politice si cu aventurile divelor de-o vara, prezente pe ecranele tuturor televiziunilor „de stiri”, nici nu mai bagam in seama cate un eveniment cultural autentic, uneori de-a dreptul exceptional. Un asemenea eveniment a fost Festivalul international de nai „Gheorghe Zamfir”, a treia editie, care s-a desfasurat la Gaesti (judetul Dambovita) intre 1 si 4 septembrie. Festivalul a debutat cu un concert exceptional al marelui nostru interpret, poate cel mai mare artist pe care il are Romania, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Chiar de la inceputul recitalului, Gheorghe Zamfir a tinut sa vorbeasca despre radacinile sale: „Iata ca a venit momentul, orasul in care m-am nascut acum 75 de ani (…), unde mi-am petrecut copilaria, intre mirajul de la arsura dealurilor, a verdetii, intre cantecul cucilor si al pasarilor si raul Arges, care curge la cativa kilometri. M-am lasat impresionat de toata miscarea aceasta si toata valtoarea pe care natura in cele patru anotimpuri o varsa peste noi (…). Mi-am adunat sperantele, trairile, bucuriile si durerile si am plecat cu ele intr-o traista, cu patru naiuri pe care Fanica Luca mi le-a dat in 1955, cand am insistat pe langa mama mea si tatal meu sa ma lase sa ma duc sa invat muzica, pentru ca fara muzica nu pot sa traiesc”. Apoi, Gheorghe Zamfir si-a amintit de scolile pe care le-a urmat, de orchestrele pe care le-a condus, despre felul in care a fost primit de-a lungul timpului pe marile scene din toata lumea si cat de mandru s-a simtit sa fie prezentat ca roman.
In prima zi a Festivalului International de Nai „Gheorghe Zamfir” au venit cunoscuti ai artistului, atat din tara, cat si de peste hotare, au sustinut recitaluri elevi ai artistului, precum si artisti din afara tarii care au primit lectii de la Gheorghe Zamfir, de-a lungul timpului.
Artistul Aydin Yavas, a sustinut un spectacol, in acompaniamentul Orchestrei Simfonice „Muntenia”, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. In a doua zi a Festivalului, maestrul Gheorghe Zamfir, impreuna cu invitatii sai – naistul Jean Luc Faraux, soprana Irina Baiant, Claudia Iordache si Aydin Yavas, au interpretat lucrari din opere celebre si musicaluri, concerte instrumentale sau lucrari ale muzicianului Gheorghe Zamfir, acompaniati de Orchestra Simfonica „Muntenia”, dirijor Daniel Jinga. Ziua a treia a Festivalului a fost dedicata muzicii din repertoriul pop-simfonic, interpretata de invitati ai lui Gheorghe Zamfir, precum profesorul Cornel Pana, naistul Costel Enache, Vlad Spataru, renumita soprana Irina Baiant, Ana Cebotari, dar si celebrul Francesco Napoli.
In fine, in ultima zi a venit randul muzicii folclorice, alaturi de orchestra „Lautarii” din Chisinau, condusa de Maestrul Nicolae Botgros. A fost un regal, un moment cultural de exceptie. Pacat ca un vis al marelui interpret ramane in continuare neimplinit: Orchestra Nationala de Folclor. Aruncam bani pe panselute, pe tot felul de cacofonii asa-zis culturale, dar nu suntem in stare sa sustinem o „catedrala” a folclorului romanesc! Este si uimirea pe care Gheorghe Zamfir nu si-a putut-o reprima in discursul sau de deschidere a Festivalului de la Gaesti: „De 25 de ani ma zbat, cu toti ministrii, cu tot statul romanesc, cu tot Guvernul sa facem o orchestra nationala de folclor. Am facut-o de trei ori, am prezentat-o la Sala Palatului, la Parlament. Succes uluitor, toti plangeau (…) Ce s-a intamplat cu aceasta minunata orchestra de aproape 60 de insi? Am zis: pacat ca nu avem ceva care sa zguduie din nou omenirea, sa devenim tavalugul omenirii, cum a fost naiul, prin mine, timp de 60 de ani. Nu m-au ascultat. Nu au facut-o, poate intr-o zi o sa o faca”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii