• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 21 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Joia Mare, importanta deosebita în viata religioasa a satului

Joia Mare, importanta deosebita în viata religioasa a satului

5 mai 2025
in Blitz
A A

Traditiile taranesti legate de joia din Saptamâna Mare erau si înca mai sunt pastrate cu mare sfintenie, ziua respectiva fiind în calendarul religios si Joia Patimilor sau Joia Neagra. Gabriela Filip, muzeograf la Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, a explicat ca unele traditii difera substantial în functie de zona etnografica a judetului Maramures.

„La noi în sat (Lapus – n.r.), joi dimineata sa face slujba si se sfintaste pasca si vinu pa care îl duce fiecare familie la biserica, într-o traista. Apoi, colo pa dupa-amiaza se merge la cimitir, se aprind lumânari pa morminte, se fac slujbe si se da de pomana. Catra sara se merge la biserica, la Denia celor 12 Evanghelii. Dupa slujba asta nu sa mai trag clopotele la biserica pâna în Noaptea de Înviere, numa sa bate toca. Si tat de amu, femeile si barbatii care vreu, încep sa tâie post negru pâna la Înviere. De astazi începem sa facem si coptaturile pântru Pasti, ca deja curatania trebe sa fie gata. O sama de oameni vopsasc ouale pântru Pasti de astazi, c-apoi dau si paste morminte, altii numa vinerea, ca atunci o fo rastignit Domnu Iisus pa cruce si s-o înrosit ouale de la sângele Lui. Zâce ca ouale festite joi ori vineri nu sa strâca asa usor ca celelalte”, a scris muzeograful în materialul documentat în satul Lapus, pastrând graiul locului.

În satele Giulesti si Suciu de Jos, în Joia Mare, gospodinele înca mai fac prajiturile asa cum se pregateau în urma cu 50 de ani.

„Femeile începeau sa pregateasca pancovele, turta împunsa, cum sa face demult, astazi fac tat felu de prajituri. Apoi, care nu o apucat sa gate pâna astazi cu curatania, mai puneu si stergurile la icoane, mai asezau una alta pân casa, sa fie cum trebe (Suciu de Jos). Noi, aici, vopsâm ouale cu coji de ceapa, de nuc si punem câteodata si coji de arin. Sa fac tare mândru ca mai punem si câte o frunza si acolo iesa modelu de culorea oului (Giulesti)”, mai arata Gabriela Filip.

Credintele si superstitiile din diferite zone etnografice ale judetului Maramures au strânsa legatura cu importanta sarbatorii pascale, adauga Gabriela Filip.

„În Joia Mare, în unele zo-ne, se crede ca are loc Nunta ur-zicilor, ceea ce însemna faptul ca urzicile au înflorit si nu mai pot fi consumate. Ca substrat simbolic, interdictia aminteste de Iisus care a fost batut cu urzici în timp ce era pe cruce. Femeile care nu au terminat de tors pâna acum sunt considerate lenese si sunt pedepsite de catre Joimarita. În anumite zone, se vopsesc si se încondeiaza ouale pentru Pasti. Ouale înrosite în aceasta zi nu se strica niciodata, iar daca sunt îngropate la hotar, peste acel loc nu va bate piatra. Batrânii tin post negru din Joia Mare pâna în Duminica Pastelui. O datina caracteristica Joii Mari, considerata protectoarea mortilor, consta în aprinderea focurilor mortilor din uscaturile strânse din gradini si livezi. Se considera ca în aceasta zi portile iadului si ale raiului se deschid, iar sufletele mortilor se pot mântui, ajungând în rai. Focurile se aprind pentru ca mortii sa poata veni acasa sa se odihneasca si sa se hraneasca cu bucatele date pentru pomenirea lor. În acest sens, pe lânga foc se asaza scaune, se pune pâine cu vin si se tamâiaza, pentru ca mortii sa fie primiti cum se cuvine”, a mai spus muzeograful.

În incita Muzeului Satului din municipiul Baia Mare se afla o veche bisericuta din lemn la care în sarbatorile mari de peste an se slujeste, iar numerosi localnici participa alaturi de personalul muzeului la slujba, informeaza Agerpres.

Sapte vizite la muzee dintr-o singura plata

Consiliul Judetean Dolj a lansat biletul unic pentru muzeele din subordine intitulat „7 vizite la muzee dintr-o singura plata”, care permite vizitatorilor accesul la institutiile muzeale din subordinea acestuia. S-a finalizat deja implementarea sistemului de achizitie, astfel ca biletul unic poate fi cumparat atât online, de pe site-urile muzeelor, cât si de la casele de bilete.

Tichetul, cu o valabilitate de 15 zile, le ofera posesorilor posibilitatea de a vizita, în acest interval de timp, Muzeul de Arta Craiova, Sectiile de Istorie – Arheologie, Stiintele Naturii si Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei, Cula Izvoranu – Geblescu, Cula Cernatestilor, precum si Muzeul Cartii si Exilului Românesc.

Lansarea biletului unic, care permite vizitarea celor 7 sectii muzeale cu doar 20% din costurile totale pe care le-ar fi presupus achizitionarea unor tichete individuale, se înscrie într-o serie de actiuni derulate pentru a facilita accesul publicului larg la actul de cultura si la patrimoniul local.

Tichetul digital poate fi procurat din sectiunile dedicate care se regasesc pe site-urile principalelor institutii muzeale: www.muzeuldeartacraiova.ro, www.muzeulolteniei.ro si www. muzeulexiluluiromanesc.ro.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Superbacteria care poate ucide

Urmatorul Articol

Harrison Ford, un actor subestimat

Articole Similare

Blitz

Amatorul – un film facut de profesionisti

19 mai 2025

Regizat de James Hawes, Amatorul (2025) este un thriller de spionaj avându-l...

Blitz

De ce ne plac sarmalele?

19 mai 2025

O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria...

Blitz

Dupa-amiaza de câine

12 mai 2025

„Dupa-amiaza de câine” (traducerea – cel putin controversata, a denumirii originale „Dog...

Blitz

De la Potaissa la Turda

12 mai 2025

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicina, Farmacie,...

Blitz

Cei mai excentrici actori de la Hollywood

5 mai 2025

Nu exista nicio îndoiala ca Hollywood-ul, ca industrie, tinde sa atraga personalitati...

Blitz

Cultura uneste

5 mai 2025

Cea de-a XXIX-a editie a Festivalului Filmului European va începe pe 8...

Urmatorul Articol

Harrison Ford, un actor subestimat

24 aprilie 1916 – A izbucnit „Rascoala de Paste” în Irlanda

Tema: „SCLAVIE”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

19 mai 2025

Împaratul roman Valentinian al II-lea, nascut în anul 371, a fost fiul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Citeste mai departe
Femina Club

Evitati deshidratarea

19 mai 2025

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, alaturi de alti factori implicati,...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de cuscus cu legume

19 mai 2025

O ceapa, 1 morcov, 1 fir telina apio, 1/2 pastârnac, 1 ardei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 19-25 mai 2025

19 mai 2025

BERBEC 21.03-20.04: Urmeaza zile placute însa simtiti nevoia sa va stabiliti niste...

Citeste mai departe
Istorii

Iarna în care vikingii au asediat Parisul

19 mai 2025

Asedierea Parisului de catre vikingi în iarna anului 885 este unul dintre...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.