• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Manastirea medievala de la Igris

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025
in Blitz
A A

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la Igris (1179-1500), din perspectiva cercetarilor arheologice”, care va ramâne la Muzeul National al Banatului (MNB) din Timisoara timp de patru luni.

Manastirea de la Igris a fost prima si cea mai mare construita de regii maghiari în Europa de Est a secolului al XIII-lea, când a si cunoscut perioada de maxima înflorire, apoi a trecut prin invazia mongola din 1241.

Dupa saracirea regilor arpadieni, care o sustineau financiar prin acordarea de domenii si bolovani de sare anual veniti pe Mures din ocnele transilvanene, a urmat ocupatia otomana si, odata cu ea, declinul definitiv al abatiei cisterciene. Astazi, pe locul fostei manastiri nu mai este nimic la suprafata, ci doar printre ruinele din adâncuri.

„Valea Muresului Inferior a fost o regiune în care, din secolul XI, au fost identificate mai multe manastiri de catre regalitatea maghiara. Dupa cucerirea acestor teritorii de catre regalitatea maghiara s-a trecut la crestinism si a fost nevoie de o propaganda religioasa catolica, pentru ca pâna atunci era o populatie pagâna, inclusiv în rândul ungurilor. A urmat un proces destul de îndelungat pâna au trecut la crestinism. Aici au aparut aceste manastiri si pentru ca aveau posibilitatea sa le întretina cu sprijinul dat de regii arpadieni, sub forma unor domenii dar si din cota parte din bolovanii de sare care veneau din Transilvania pe Mures. Manastirea de la Igris a primit 30.000 de bolovani de sare pe an, o cantitate fabuloasa, în comparatie cu manastirea Bizere de la Frumuseni din judetul Arad, care primea 4.000 de bolovani de sare.”, a declarat arheolog expert în patrimoniul mobil si muzeograf al Muzeului National al Banatului, Daniela Tanase.

Secolul XIII a fost perioada de maxima înflorire a abatiei cisterciene, care s-a bucurat de privilegii si în timpul lui Carol Robert de Anjou. Apoi, ordinele manastiresti au decazut la nivelul întregului Regat Maghiar din motive financiare si, treptat, manastirea a fost parasita.

„Principalii sustinatori financiari care acordau privilegii erau regii, iar acestia au saracit. Manastirile au decazut foarte mult, iar la începutul secolului XVI manastirea de la Igris a fost parasita de calugari si a fost transformata în fortareata, în contextul luptei antiotomane. În 1551 are loc cucerirea otomana care a durat pâna în secolul XVIII, când otomanii sunt alungati prin cucerirea austriaca a teritoriului si a început colonizarea Banatului. Manastirea de la Igris este importanta pentru ca este un sit arheologic medieval, era renumita si în timpul Regatului Maghiar tocmai pentru ca era cea mai importanta manastire a Ordinului cistercian, pentru viata religioasa si spirituala din Imperiu”, detaliaza muzeograful Daniela Tanase.

Abatia cisterciana de la Igris, cunoscuta în Evul Mediu sub denumirea Egres, a fost întemeiata în anul 1179 de regele Bela al III-lea al Ungariei. Situata pe teritoriul actualei localitati Igris, comuna timiseana Sânpetru Mare, manastirea a jucat un rol de prim rang în reteaua monastica din Regatul Maghiar.

Importanta ei este confirmata si de statutul de necropola regala, aici fiind înmormântati regele Andrei al II-lea (1205-1235) si regina Yolanda de Courtenay.

Materialul arheologic recuperat în timpul campaniilor este remarcabil atât prin varietate, cât si prin relevanta sa stiintifica. Expozitia include fragmente arhitecturale din gresie si marmura rosie, piese sculptate care provin de la ancadramente de portaluri, chei de bolta, coloane si capiteluri.

Vizitatorii vor putea admira, de asemenea, fragmente ale sarcofagelor regale, obiecte de cult, piese de ceramica smaltuita, unelte din fier, elemente de armament si echipamente militare.

Din inventarul funerar fac parte obiecte din os, metal, bijuterii si accesorii vestimentare din bronz, argint sau aur, precum si monede datând din secolele XII-XVI.

Un element de maxim interes îl constituie descoperirile recente din anii 2022-2024, ca-re au relevat vestigii ale corpurilor de cladire manastiresti, dovedind existenta unor sisteme de încalzire prin pardoseala si a unor retele sofisticate de aductiune si evacuare a apei.

Acestea indica un nivel tehnologic avansat în arhitectura ecleziastica a epocii, comparabil cu cel întâlnit în alte mari centre ecleziastice cisterciene din Europa.

Dincolo de obiecte, expozitia reconstituie prin mijloace grafice si documentare momentele cheie din istoria manastirii: înmormântarea suveranilor, distrugerile provocate de invazia mongola, adapostirea coroanei regale si a trezoreriei în 1280, vizitele regelui Ladislau al IV-lea si transformarea treptata a manastirii în fortificatie militara în secolul al XVI-lea.

Dupa parasirea sa oficiala de catre calugarii cistercieni în jurul anului 1500, complexul monastic a fost ocupat de tru-pele lui Ioan Zapolya si în cele din urma distrus de otomani în 1551, intrând într-un con de umbra istorica pâna la demararea cercetarilor recente.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

„Mitul” celor doi litri de apa

Urmatorul Articol

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

Tema: „SOMNUL”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.