Descins în lumea filmului din stirpea unor legendari actori britanici de teatru, precum Laurence Olivier, Richard Harris sau Peter O’Toole, Daniel Day-Lewis a îmbogatit cea de-a saptea arta nu doar cu roluri memorabile, ci si cu o prezenta rasata, aristocratica, asa cum rareori mai întâlnesti astazi la Hollywood. Adept al dictonului latin non multa sed multum – nu mult, dar substantial, actorul a jucat în doar cinci filme din 1998 si pâna în prezent. Dar ce filme… Saptamâna asta, când acest geniu din umbra al lumii artistice contemporane împlineste 59 de ani, ne-am gândit sa va oferim o scurta trecere în revista a vietii si carierei sale prodigioase.
– Nascut pe 29 aprilie 1957, este unul dintre putinii actori care detin si cetatenia britanica, si pe cea irlandeza.
– Tatal sau e de origine irlandeza, iar mama de origine iudaica, provenind dintr-o familie de evrei polonezi.
– Daniel are o sora mai mare, Tamasin, care este producatoare de filme documentare.
– A debutat în cinema la doar 14 ani, în controversata productie „Sunday Bloody Sunday”, unde interpreta rolul unui pusti neadaptat, pus pe vandalizat magazine – rol inspirat, se pare, chiar din viata sa reala, întrucât Daniel a fost un adolescent rebel, cu care parintii au avut mult de furca. Mai târziu, actorul avea sa descrie cu umor situatia: „Pentru mine a fost un dar ceresc: sa am voie sa distrug masini scumpe, parcate în fata bisericii din cartier si sa mai primesc si 2 lire sterline pentru asta!”.
– A excelat pentru prima oara pe scena National Youth Theatre si gratie performantelor de aici a fost admis la renumita Bristol Old Vic Theatre School, ale carei cursuri le-a urmat timp de trei ani.
– Debutul în „lumea mare” a filmului s-a produs în 1982, în filmul „Gandhi”, când Daniel a jucat rolul unui… bataus sud-african, care-l ameninta pe tânarul avocat Gandhi.
– A facut parte din prestigioasa Companie Regala Shakespeare, jucând în piese precum „Romeo si Julieta” si „Visul unei nopti de vara”.
– Filmul care l-a transformat într-o vedeta de prim rang a fost „Insuportabila usuratate a fiintei” (1987), inspirat din romanul omonim al lui Milan Kundera, un film de arta în care Daniel Day-Lewis joaca alaturi de Juliette Binoche.
– A fost primul actor britanic care a îmbinat teatrul traditional cu metodele moderne.
– Ca sa intre mai bine în rolul din „Piciorul meu stâng”, înainte de începerea filmarilor a vizitat frecvent o clinica pentru persoane cu dizabilitati din Dublin, împrietenindu-se la catarama cu mai multi pacienti.
– Colegii de platou au fost socati de naturaletea cu care el a dat apoi viata personajului paralizat din film, dar si de faptul ca Day-Lewis a continuat sa ramâna în scaunul cu rotile si dupa terminarea filmarilor zilnice, pentru a trai cât mai intens drama personajului sau.
– Abnegatia cu care îsi traieste rolurile este neegalata, de multe ori implicarea lui în pielea personajului afectându-i serios sanatatea.
– In 1989, pe când juca rolul lui Hamlet la Teatrul National din Londra, a fost victima unui incident bizar: în scena în care stafia tatalui i se arata personajului principal, Daniel s-a prabusit la podea si apoi a refuzat sa mai intre în scena, fiind înlocuit de colegul sau, Jeremy Northam; desi incidentul a fost pus pe seama epuizarii fizice, ulterior, Day-Lewis va declara ca vazuse pe scena spectrul propriului sau tata!
– Pentru rolul din „Ultimul mohican”, actorul s-a supus, de asemenea, unui regim de viata infernal, traind, efectiv în salbaticie si învatând sa vâneze, sa întinda un cort indian, sa construiasca o canoe si chiar sa… jupoaie blana animalelor vânate!
– Pentru rolul din „În numele tatalui”, a slabit 18 kg, petrecând mult timp singur, într-o celula de închisoare autentica si insistând ca membrii echipei sa arunce cu apa rece pe el si sa-l abuzeze verbal, pentru a-l „înrai” si a-l ajuta sa intre mai bine în pielea personajului – un irlandez acuzat pe nedrept de apartenenta la organizatia terorista IRA.
– Devotamentul sau pentru meseria de actor a mers pâna într-acolo încât pe timpul filmarilor la „Bandele din New York”, desi avea pneumonie, a refuzat sa se îmbrace cu haine mai groase, întrucât actiunea filmului se desfasura vara si el n-ar mai fi intrat bine în rol!
– Este detinator a trei premii Oscar, fiind singurul din istorie care a cucerit de trei ori premiul la categoria „Cel mai bun actor”, pentru performantele din „Piciorul meu stâng” (1989), „Va curge sânge” (2007) si „Lincoln” (2012).
– A câstigat de patru ori premiile BAFTA tot la categoria „cel mai bun actor” si are în palmares si doua Globuri de Aur.
– A avut o relatie de sase ani cu frumoasa actrita franceza Isabelle Adjani, cu care are un fiu, Gabriel-Kane, nascut în 1995.
– Este casatorit cu Rebecca Miller, fiica faimosului dramaturg Arthur Miller. Daniel si Rebecca au doi fii, Ronan Cal si Cashel Blake.
– Pe 15 iulie 2010 a primit titlul de doctor onorific în Litere al Universitatii Bristol, iar în iunie 2014 a fost numit Cavaler al Ordinului Britanic.
– In noiembrie 2012, publicatia Time l-a declarat „cel mai mare actor în viata”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii