Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de recolta si feeria zapezilor imaculate, ci si revenirea unor valuri de afectiuni specifice, cauzate în primul rând de schimbarile climatice.
Principalul „actor” în toata aceasta evolutie care ne influenteaza drastic sanatatea este Soarele, iar de actiunea acestuia asupra organismului nostru depinde foarte mult asimilarea vitaminei D.
Vitamina D este importanta pentru imunitate, densitatea oaselor si sanatatea generala a organismului. Ea ajuta corpul sa absoarba calciul, mentinând rezistenta oaselor si reducând riscul de osteoporoza.
De asemenea, contribuie la reglarea cresterii celulelor, sustine dezvoltarea si sanatatea creierului si poate reduce riscul de inflamatie cronica. Vitamina D regleaza nivelurile de calciu si fosfor din sânge, facilitând absorbtia acestora la nivelul intestinului. Pentru a asigura un nivel optim de vitamina D, nu este însa suficienta expunerea la Soare.
O alimentatie corecta constituie un ajutor decisiv în prevenirea deficitului. Iata o lista scurta de produse bogate în vitamina D care ar trebui incluse în dieta:
– peste gras, cum ar fi somonul, tonul si macroul (o singura portie de somon poate acoperi necesarul zilnic de vitamina D al unui adult).
– ulei de ficat de cod – bogat în vitaminele A si D, dar si în vitaminele B si E, contribuie la întarirea sistemului imunitar.
– ouale, în special galbenusul, ofera aproximativ un sfert din doza zilnica recomandata, concentratia de vitamina D variind în functie de modul de hranire a pasarilor.
– ficatul de vita este o sursa valoroasa de vitamina D si de vitamine din complexul B si fier, benefic în prevenirea anemiei.
– laptele si produsele lactate sunt bogate cu vitamina D si contin bacterii benefice pentru flora intestinala.
– ciupercile albe reprezinta o optiune excelenta pentru vegetarieni si vegani, deoarece pot produce vitamina D atunci când sunt expuse la lumina ultraviolet. În stare proaspata, contin aproximativ 10 UI/100 g, iar continutul creste semnificativ în cazul celor uscate.
Un studiu recent a aratat ca suplimentele pe baza de vitamina D, cu sau fara Omega-3, au scazut riscul de a dezvolta boli autoimune.
Sunt disponibile foarte putine tratamente eficiente pentru bolile autoimune, dar unele studii preclinice au intuit faptul ca suplimentele, inclusiv cele pe baza de vitamina D si de acizi grasi Omega-3, ar putea avea efecte benefice.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii