Ne aflam intr-o epoca in care tehnologiile ultrasofisticate evolueaza incomparabil mai rapid decat insasi gandirea omului de rand, astfel ca a devenit, practic, imposibil sa cautam adoptarea altui mod de viata. Televizorul si telefonul mobil, computerul, tableta si laptopul par a face parte din insasi fiinta omului modern, dar „medalia” poate avea un revers mai mult decat neplacut. Vulnerabili la tot ce ii poate vatama, copiii de azi pot suferi pe viata, daca nu sunt crescuti cu anumite reguli si restrictii clare de relationare cu omniprezentul ecran.
Studii realizate in Europa de Vest au ajuns la concluzia ca 44% din parinti isi „imprumuta” telefonul mobil copilului, pentru a-l tine ocupat, fara sa-i deranjeze. Astfel, circa 48% din micutii sub 3 ani isi petrec deja mai mult de 30 de minute pe zi in fata unui ecran. Recomandarea pediatrilor este insa ca inaintea varstei de 3 ani copilul sa nu aiba nicidecum de-a face cu aceste porti catre lumi ireale. Ei au nevoie, de fapt, sa aiba contact nemijlocit si permanent cu realitatea, pentru a-si construi in mod natural repere autentice, nu sa primeasca modele-surogat. Pentru ca, de pilda, tableta cam asta face: ii „calauzeste” direct catre virtual. Mai mult decat atat, o singura ora pe zi petrecuta acum in fata unui ecran diminueaza capacitatea lor de a se exprima corect cu 8 cuvinte!
Intre 3 si 6 ani, ecranul trebuie utilizat numai impreuna cu parintii. Iar pentru un plus de utilitate, e bine sa se abordeze jocurile educative si de scurta durata (cele violente, cu razboaie, crime si alte acte banditesti nici nu e cazul sa existe pentru micuti!). Motivatia – ecranul il impiedica pe copil sa fie creativ si sa isi dezvolte motricitatea de finete. Apoi, dupa 6 ani devine tot mai dificil sa fie tinuti copiii departe de ecran, mai ales in conditiile in care cei de 9-10 ani au deja telefonul lor. Iar macar pentru o minima supraveghere a ceea ce acceseaza ei prin intermediul ecranului, cel mai potrivit e sa nu se instaleze un televizor sau computer in camera copilului. E si momentul sa se instaleze o aplicatie pentru controlul parental, dar si sa i se explice celui mic ca nu tot ce se gaseste in Internet este adevarat si sanatos. De fapt, cea mai buna masura de precautie recomandata este de a nu lasa copilul sa acceseze reteaua inaintea varstei de 12 ani.
In concluzie:
– Inainte de 3 ani, ecranul poate antrena pasivitatea, retardul de limbaj, perturbari ale somnului, dificultati de concentrare deoarece copilul sta asezat, pasiv, in fata imaginilor; or, la aceasta varsta, micutul invata (sau trebuie sa invete) sa fie un actor, nu un spectator!
– De la 3 la 8-9 ani, nu mai mult de 10 minute pe zi „de ecran”: anumite programe special adaptate pentru varsta sa spre a-i stimula memoria, capacitatea de a invata scrisul, cititul si socotitul. Esential este ca timpul respectiv sa fie bine dozat, fara a fi depasit, sub niciun pretext.
– „Butonatul”, oricat de banal si inofensiv ar parea, poate deveni foarte daunator: Schimbatul anapoda al canalelor tv si scotocitul fara noima prin site-uri care au aparut accidental pe ecran nu trebuie sa devina un „sport preferat” al copilului, chiar daca parintele face asa ceva. E suficient un program scurt, unul singur, dupa care ecranul e trimis si el… la culcare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii