Nu exista certitudinea ca fructele, legumele si produsele alimentare aflate sub titulatura OMG (organism modificat genetic) nu ar dauna deloc organismului consumatorilor, un motiv important fiind lipsa timpului necesar pentru teste concludente suta la suta realizate si pe oameni, in conditii legale si mai ales etice. Totusi, situatia controversata in care foarte multe alimente de pe rafturile supermarketurilor au aceasta origine ne face uneori ceva mai vigilenti. Sau, poate, pur si simplu exista persoane care nu ar dori sa consume asa ceva, fie si pentru a nu deveni ele insele cobai!
Insa totul ar trebui sa se petreaca perfect transparent, adica sa stim cu adevarat ce cumparam. Prin urmare, cum putem afla daca fructele sau legumele din magazine sunt sau nu modificate genetic? Intregul „secret” consta in citirea etichetei, acel autocolant lipit direct pe coaja legumei sau fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea.
Ar fi destul de usor sa invatam sa le recunoastem, insa problema este, ca si in cazul E-urilor, ca pe ambalaj sunt trecute niste cifre, iar daca nu suntem bine informati in ceea ce priveste continutul si semnificatia lor, riscam sa cumparam alimente pline de chimicale. Iata cum trebuie procedat (in ideea ca toti producatorii si comerciantii sunt corecti si fac marcajul corespunzator, conform realitatii)! Orice eticheta are 4 sau 5 cifre; astfel: l daca produsul are 4 cifre (de exemplu, 4021), inseamna ca provine dintr-un mediu normal, insa nu BIO; totusi, produsul nu a fost modificat genetic; l daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de exemplu, 96584), inseamna ca este BIO; l daca numarul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de exemplu, 86584), inseamna ca acesta a fost modificat genetic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii