Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de lipsa odihnei si epuizare fizica, aceasta din urma implicând totodata si o deteriorare a rezervelor psiho-emotionale.
Oricât ar parea de simplista si banala, solu-tia cea mai eficienta de remediere a situatiilor care ne „altereaza” viata în ansamblul ei, recomandata de majoritatea medicilor si terapeutilor este somnul de calitate, cel care reface întregul organism, pregatindu-l pentru noi activitati eficiente în dinamica fiecarei zile.
Putem stimula „instalarea” fireasca a somnului, astfel încât la trezire sa ne simtim realmente odihniti si revigorati? Da si nu – afirma specialistii. Desi multor oameni nu le place sa auda termenul de „odihna”, avem mare nevoie de aceasta, explica ei.
Traim într-o era în care urmarim calitatea, mai degraba decât cantitatea, când ne referim la activitatile fizice ordonate. Studiile arata ca trebuie sa gasim un echilibru între acestea si volumul lor, intensitate si recuperarea ulterioara, pentru a fi eficient atunci când le lucrezi. Nu este nicidecum suficient sa luam câteva pastile pentru a îmbunatati somnul.
Solutia consta în adoptarea unor bune obiceiuri de viata si cunoasterea câtorva sfaturi de baza: mersul la culcare mai mult sau mai putin la aceleasi ore în fiecare zi; durata zilnica a somnului de calitate – 6-8 ore; dormitorul sa fie întunecat, racoros, cu putin zgomot si cu limitarea stimularii nervoase; sa nu mai folosim telefonul cel putin cu 30 de minute înainte de a merge la culcare.
Verificarea e-mail-urilor înainte de a merge la culcare poate perturba temporar ciclul de somn si activitatile de a doua zi. De aceea, se pot înlocui e-mail-urile cu cititul unei carti relaxante. Desi un somn bun de noapte este greu de cuantificat, calitatea si cantitatea sunt criterii importante în determinarea acestuia.
Somnul este un instrument puternic pentru a ne îmbunatati starea generala, productivitatea si performantele de orice fel. Exista multe comportamente ce pot avea o influenta pozitiva asupra calitatii si duratei somnului, încât acestea sunt elemente de luat în considerare înainte de a apela la suplimente.
Deseori, se acorda prioritate dietei si exercitiilor fizice, dar nu este suficient pentru o odihna eficienta. Adeptii fitoterapiei recomanda doua tipuri de ceaiuri de plante: cele care ne adorm (valeriana, hameiul, passiflora etc.) si cele care ne calmeaza (musetel, balsam de lamâie, lavanda, mac si alte tranchilizante).
Un herborist poate, de asemenea, sa recomande amestecuri care ne pot ajuta sa dormim profund. Suplimentele mai puternice pot fi luate si ele în calcul. Melatonina poate fi o solutie, dar ne poate lasa ametiti. Altii folosesc metode experimentale.
De exemplu, saltelele de presopunctura, prevazute cu mici umflaturi ce reproduc efectele acupuncturii, inclusiv pentru a ne ajuta sa dormim.
În fine, se sugereaza compensarea somnului de noapte cu un „pui de somn” dupa-amiaza: 20 de minute (sau 60 pâna la 90 de minute), pentru a ajunge la o stare de relaxare, de revigorare, dar de preferat în jurul prânzului, pentru a nu interfera cu somnul viitor.
Majoritatea oamenilor petrec o treime din viata dormind, însa paradoxal, chiar daca somnul este universal si poate parea simplu, multe aspecte înca scapa stiintei.
Iar vestea buna pentru pasionatii de aer liber este ca un studiu realizat de Universitatea din Colorado a aratat ca o saptamâna de camping, traita în afara locuintei poate regla ciclul de somn. Prin urmare, pregatiti-va cortul si salteaua!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii