Consumul exagerat de zahar, proasta igiena a dintilor, predispozitia genetica… sunt numai cativa dintre factorii care influenteaza sanatatea dintilor. Caria nu este altceva decat o spartura in smaltul care acopera coroana dintelui. Compus in proportie de 95% din minerale, acest material este cel mai dur din cele care alcatuiesc corpul uman. El permite dintelui sa reziste la actiunile mecanice la care este supus si la masticatie. Protejeaza dentina care acopera pulpa (sau nervul), compus din vase de sange si nervi. Desi foarte dur, emailul dintilor ramane insa foarte sensibil la anumite atacuri chimice, cu precadere la atacul acizilor.
Acestia provoaca dizolvarea mineralelor. In timp, stratul acestora se subtiaza, iar emailul sfarseste prin a se gauri, cu alte cuvinte apare caria dentara, care va traversa intreg stratul emailat permitind bacteriilor din flora bucala sa infecteze dentina, apoi pulpa. Vorbim in acest din urma caz de afectiunea numita pulpita.
Pulpita genereaza dureri puternice. Netrata nici in acest stadiu, caria continua sa evolueze. Bacteriile vor provoca un abces in tesuturile vecine (limba, palat, sinusuri), pentru ca mai apoi sa se imprastie in tot corpul. In timp, acestea ar putea afecta inima, plamanii si chiar creierul, pana la declansarea unei eventuale meningite cu septicemie generalizata. Iata de ce, in caz de pulpita, se impune devitalizarea dintelui, cu alte cuvinte eliminarea pulpei pentru a bloca accesul bacteriilor.
Cum se formeaza cariile?
La fiecare masa, o pelicula subtire se depune putin cate putin pe suprafata dintelui. Ea este constituita din saliva, bacterii, celule din mucoasa bucala si reziduuri alimentare, dintre care unele sunt zaharuri. Bacteriile se hranesc cu aceste zaharuri si se transforma in acizi. In timpul si intre mese, gura trece printr-o succesiune de faze acide si neutre, saliva jucand rolul de tampon neutralizator. Astfel, emailul dintilor se demineralizeaza si se remineralizeaza fara incetare. Procesul de cariere a dintilor este in aceasta faza departe de a se fi instalat. Totusi, fara o igiena riguroasa, aciditatea se accentueaza, remineralizarea devine defectuoasa si caria se propaga in profunzime, moment in care nici chiar o periere riguroasa nu mai are vreun efect curativ.
De ce unele persoane sunt predispuse la carii?
Din pacate, nu este suficienta intotdeauna o igiena ireprosabila: exista persoane ce au o predispozitie pentru formarea cariilor. Deseori, la originea acesteia sta o problema de alimentatie. Rontaitul, de exemplu, poate fi daunator. Daca mancam intre mese, saliva nu are timp sa neutralizeze toata aciditatea din gura. In acest caz, dintii stau practic in permanenta intr-o baie de acid. Consumul exagerat de dulciuri si sucuri produce de asemenea pagube serioase la nivel dentar. O alta cauza posibila este uscaciunea gurii, provocata de anumite tratamente: medicamente, cure de radioterapie etc.
Absenta sau diminuarea nivelului salivei genereaza o aciditate propice aparitiei cariilor. Exista si cauze genetice imposibil de eradicat: flora bacteriana prea agresiva, calitatea scazuta a smaltului dentar, saliva ce are in componenta proteine care faciliteaza aderenta bacteriilor. Dintii crescuti stramb fac dificila perierea completa a suprafetelor dentare. Din fericire, chiar si in caz de evidenta predispozitie, o igiena riguroasa va limita in masura semnificativa numarul cariilor.
Cum evitati aparitia cariilor?
Eliminarea in totalitate a bacteriilor este imposibila, caci contactul cu exteriorul le reinnoieste in permanenta. De cativa ani, efectele s-au concentrat asupra eliminarii regulate a placii dentare. Un periaj regulat de cel putin doua ori pe zi sau ideal, dupa fiecare masa, este indispensabil. Fiecare periaj trebuie sa dureze trei minute (cam cat dureaza o melodie la radio) si trebuie sa aiba in vedere absolut toti dintii. Periuta de dinti trebuie sa fie acoperita cu fluor si sa nu fie abraziva.
MIHAELA VLAD
Comentarii