Informatia omniprezenta în fiecare clipa a vietii noastre ne ofera si date foarte valoroase despre domeniul sanatatii umane, cu un accent deosebit pe preventie, tratamente si posibilitati de vindecare a bolilor. Ne referim la factori exteriori organismului nostru, dificil sau imposibil de observat direct, cu ochiul liber.
Virusurile, microbii sau anumite bacterii sunt acele „vietati” microscopice care pot aduce nenumarate boli si, în cazuri extreme, pot fi fatale. Unul dintre cei mai redutabili inamici ai sanatatii umane este stafilococul auriu meticilinorezistent – o superbacterie ce poate provoca atât forme usoare de infectie cât si forme severe, care pot duce la complicatii importante, cum sunt probleme neurologice, boli cronice, infectie generalizata (sepsis) sau deces.
Ea se regaseste pe pielea multor oameni si cel mai frecvent convietuim cu stafilococul fara sa avem vreo problema.
Vorbim despre forme mult mai usoare decât cele generate de stafilococul rezistent de spital, iar, la fel ca în marea majoritate a afectiunilor fizice, categoriile cele mai vulnerabile la infectie sunt nou-nascutii, care nu au sistemul imu-nitar complet format, persoanele cu imunitate slaba, bolnavii cronici si vârstnicii.
O bacterie rezistenta de spital se elimina destul de greu, iar solutia cea mai la îndemâna pentru prevenirea unor astfel de situatii este respectarea stricta a masurilor de igiena atât de catre pacienti si apartinatori, cât si de catre lucratorii spitalului. Aceasta este o bacterie foarte veche si raspândita în toata lumea, iar infectiile respective din unitatile medicale, implicit cea cu stafilococul auriu, sunt deosebit de severe.
Germenii de spital sunt foarte rezistenti, pentru ca „stiu” sa îsi creeze arme de aparare împotriva antibioticelor. La copiii mici, din cauza imunitatii foarte scazute, orice infectie poate ridica probleme, cum e si cazul stafilococului.
Nu în ultimul rând, trebuie facuta diferenta între contaminare si infectie activa, fiindca pacientii contaminati cu stafilococ pot sa-l transmita oricui. Trebuie sa revenim la masurile de igiena individuala, prin respectarea unor masuri foarte clare în spital. Spalatul cu apa si sapun conteaza în foarte mare masura. De altfel, daca ne-am spala corect si temeinic cu apa si sapun de câte ori e nevoie, putem scapa de majoritatea bolilor infectioase.
Si în cazul stafilococului, vorbim despre spalatul cu apa si sapun, apoi folosirea de solutii antiseptice, care ar trebui sa se afle la îndemâna în orice spital.
Referitor la pacientii adulti ori despre copii (însotiti de apartinatori), trebuie sa stim ca infectiile se transmit atât între pacienti, cât si de la personalul spitalului la pacient.
Daca într-un spital exista astfel de germeni, probabilitatea de transmitere dintr-un loc în altul este foarte mare, daca nu se respecta igiena, precum si toate regulile care tin de unitatea spitaliceasca.
Totusi, când e vorba doar de contaminare, la cei care vor face infectia activa, vor fi diverse forme: de la formele mai usoare pâna la cele mai severe si la complicatii, dupa caz.
Infectiile severe pot duce la complicatii grave si chiar la deces. Si nu este doar cazul nou-nascutilor, ci si al pacientilor cu imunitate slaba (de exemplu, cei cu maladii cronice – hepatice, renale etc.).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii