Acneea, afectiune a pielii foarte vizibila la adolescenti si adulti tineri, sub 30 de ani, afecteaza, potrivit opiniei cercetatorilor, peste 80% din populatia lumii.
Factorii hormonali sunt factori-cheie, care contribuie la aparitia acneei alaturi de altii precum stresul, predispozitia genetica, poluarea, transpiratia în exces sau folosirea unor produse cosmetice neadecvate. Pentru ca, din pacate si machiajul poate provoca eruptii de acnee.
Unele produse pot înfunda porii pielii ducând la acumularea de sebum. Cosmeticele uleioase pot bloca secretia normala a glandei sebacee determinând retentia celulelor si formarea de comedoane.
Mai trebuie subliniat efectul pozitiv al apei, pentru ca, dincolo de hidratare, apa reduce cantitatea de toxine din piele, ceea ce ajuta la eliminarea potentialilor iritanti care provoaca eruptii cutanate acneice.
Si unele alimente, cum ar fi fast food-ul, alimentele foarte condimentate, ciocolata cu lapte, alimentele grase si cantitatile excesive de lapte sau dulciuri pot agrava acneea.
Pentru a preveni acneea se impune si respectarea unor masuri ca de pilda spalarea fetei cu geluri blânde non-comedogenice si folosirea produselor cosmetice care ajuta la atenuarea tenului gras.
De asemenea, sunt recomandate produsele de îngrijire a pielii neiritante si fara ulei. Si, în niciun caz nu stoarceti cosurile!
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii