Mai, luna florilor, ne indeamna la mai multa atentie fata de aspectul si sanatatea tenului. Este motivul pentru care va reamintim cateva sfaturi utile in ingrijirea obrazului. Daca aveti tenul uscat ar trebui sa acordati ceva mai multa atentie ingrijirii sale. Astfel, dupa demachiere se impune spalarea cu ceai de musetel pentru hidratare si nutritie. Apoi, ar trebui sa devina obisnuita aplicarea unor masti emoliente formate din galbenus de ou sau piure de banane, la care se poate adauga suc de lamaie sau portocala pentru tenul cu pori dilatati, sau ulei de masline sau din samburi de strugure.
Mastile se mentin 20 de minute apoi se indeparteaza, de preferat cu infuzii de plante. Nici tenul normal, care de regula nu necesita tratamente speciale, nu trebuie neglijat. Si in cazul acesta, dupa demachiere tenul se curata cu ceai de tei, nalba sau musetel, pentru a se asigura hidratarea si nutritia. Pentru estomparea cearcanelor se recomanda comprese cu ceai de albastrele pe conturul ochilor. O data pe saptamana ar fi ideala o baie de aburi cu ceai de musetel dupa care sa se aplice o masca din pudra de argila, omogenizata cu suc de castravete. Dupa 25 de minute se spala fata cu apa calduta, se sterge usor si se aplica putin ulei de masline. Acest tratament curata perfect tenul, indeparteaza punctele negre si inchide porii.
Tenul gras poate beneficia din plin de aplicarea unor masti obtinute din 1-2 cartofi rasi fin si storsi. Dupa 15 minute masca se indeparteaza de pe fata cu sucul de cartofi ramas, in care s-au adaugat cateva picaturi de lamaie. Amidonul din cartof are proprietatea de a reduce surplusul de grasime de pe fata, iar sucul astringent va inchide porii. Tenul se spala cu apa minerala.
Tenul deshidratat reactioneaza foarte bine la sucul de struguri, care se lasa sa actioneze 10 minute pe fata apoi se indeparteaza cu apa calduta. Pentru eficienta maxima, tratamentul se va aplica zilnic, timp de 2 luni, apoi se va repeta o data la 2 zile. Tenul obosit si decolteul isi recapata aspectul placut, stralucitor, cu mastile din mere rase fin.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii