Numita initial, de autorul ei, „Filosofia lui Iisus”, inedita Biblie decupata a fostului presedinte american, Thomas Jefferson, reprezinta relatarea vietii si faptelor lui Iisus, fara a mentiona insa elementele supranaturale sau miraculoase, pe care un om de formatie iluminista, ca Jefferson, nu le putea accepta.
El sustinea ca toata creatia lui Dumnezeu putea fi inteleasa stiintific, dar si ca Iisus predase „cel mai sublim” cod etic, intunecat din pacate de aproape doua milenii de doctrina crestina despre pacatul originar si povesti despre miracole. El credea ca aceasta adaugire ulterioara de superstitii si mituri trebuia inlaturata de oricine adopta o abordare rationala.
In timpul primului sau mandat de presedinte al Statelor Unite (1801-1805), Jefferson a discutat cu prietenul sau Benjamin Rush (1746-1813) despre dorinta de a produce o editie mai autentica a invataturilor lui Iisus decat cea prezentata in mod traditional.
Este posibil ca Jefferson sa fi inceput sa pregateasca aceasta revizuire mai riguroasa a Scripturilor inca din 1804, dar a realizat cea mai mare parte a editarii abia un deceniu mai tarziu. A lucrat cu Biblii in engleza si franceza si cu doua versiuni ale Noului Testament in greaca cu traduceri in latina.
A decupat texte din fiecare dintre carti si le-a lipit intr-un album pe coloane paralele, prezentand o naratiune care incepea cu nasterea „nemiraculoasa” a lui Iisus, relata faptele si predicile sale si se incheia cu inmormantarea lui in mormantul sigilat.
Jefferson a sters orice mentionare a miracolelor si a profetiilor din Vechiul Testament (Biblia ebraica), despre care traditia crestina sustinea ca ar fi prezis rolul lui Iisus ca Mesia, precum si despre nasterea lui Iisus din Sfanta Fecioara si ~nvierea Sa. Identificarea lui Iisus (in Evanghelia dupa Ioan) cu Cuvantul lui Dumnezeu (un termen despre care Jefferson credea ca isi are radacinile intr-o traducere gresita a termenului grecesc logos care trebuia interpretat nu drept „cuvant”, ci drept „ratiune”), precum si relatarile despre fondarea bisericii crestine, din Faptele Apostolilor, au fost, de asemenea, eliminate. Viziunea de 84 de pagini a lui Jefferson despre crestinism, finalizata in jurul anului 1819 si intitulata „Viata si morala lui Iisus din Nazaret”, extrasa textual din evangheliile in greaca, latina, franceza si engleza, sublinia in schimb invataturile morale ale lui Iisus, in special Fericirile din Predica de pe Munte. Jefferson a legat albumul in piele rosie si le-a vorbit despre el doar celor mai apropiati prieteni, fara sa il publice.
El spera ca acest compendiu sa promoveze virtutile morale in randul cetatenilor americani, dar s-a temut ca fusese realizat „in pripa” si de aceea era nevoie de o abordare mai riguroasa – acesta a fost motivul pentru care a refuzat sa-l publice in timpul vietii sale, desi unii istorici speculeaza ca Jefferson a anticipat o reactie ostila a establishmentului religios, foarte puternic la acea vreme in America.
In 1895, Institutul Smithsonian a cumparat Biblia decupata a lui Jefferson de la nepoata acestuia. Prima editie publicata a aparut in 1904, la un secol dupa ce Jefferson incepuse proiectul; ulterior au aparut mai multe editii numai in limba engleza. In 2011, Institutul Smithsonian a expus albumul restaurat si a publicat, de asemenea, o editie speciala in facsimil.
GABRIEL TUDOR
Comentarii