Biroul consilierului sef stiintific al Canadei (oarecum echivalent cu un minister al cercetarii) a dat publicitatii documentul Sky Canada Report, un raport public privind UAP/OZN în Canada. În acest sens, în ianuarie 2025, consilierul sef Mona Nemer a postat un mesaj si un rezumat, din care spicuim cele ce urmeaza.
În mesaj, consilierul sef scrie ca, uneori, o persoana se poate întreba daca ceea ce vede este un fenomen natural, un nou tip de aeronave sau cu totul altceva. În fiecare zi, în întreaga lume, au loc 100.000 de zboruri comerciale. Pentru a economisi energie si a reduce impactul asupra mediului al calatoriilor cu avionul, exista chiar planuri de a folosi dirijabile si baloane de diferite tipuri pentru transportul de pasageri si marfuri. Între timp, tehnologia dronelor devine din ce în ce mai accesibila si din ce în ce mai impresionanta, permitând practic oricui sa piloteze dispozitive la fel de mici ca o pasare sau la fel de mari ca un microbuz. Putem identifica aceste dispozitive, atât noaptea, cât si ziua? Putem sa le evaluam cu precizie distanta si viteza doar pe baza luminilor de navigatie?
O lumina care se misca încet pe cerul noptii ar putea fi o drona la 100 de metri deasupra solului sau un satelit la o altitudine de 600 de kilometri, care reflecta lumina Soarelui. Daca observatorul nu reuseste sa recunoasca semnele acestei noi tehnologii, va fi cineva în apropiere care sa îi ofere informatiile corecte? Sau observatorul se va baza pe retelele sociale pentru a gasi câteva explicatii? Carei organizatii oficiale îi pot oamenii trimite fotografii, videoclipuri sau descrieri detaliate pentru a fi ajutati sa înteleaga ceea ce nu pot explica singuri? Proiectul Sky Canada a fost lansat având în minte aceste întrebari.
Raportarea publica a fenomenelor aeriene neidentificate
În rezumat se arata, între altele, ca Proiectul Sky Canada, condus de Office of the Chief Science Advisor of Canada (OCSA), a fost initiat pentru a revizui practicile curente privind raportarea publica a fenomenelor aeriene neidentificate (UAP) în Canada. Proiectul a fost stimulat de un interes sporit al publicului si de evolutiile recente din alte tari, în special din Statele Unite, unde procedurile formale pentru abordarea observatiilor UAP sunt în curs de dezvoltare. În acest scop, echipa Sky Canada a adunat informatii de la departamente si agentii federale, parti interesate, experti si alte organizatii, despre modul în care sunt gestionate observatiile UAP raportate de canadieni. S-au examinat, de asemenea, înregistrari disponibile public, cum ar fi datele istorice UAP, precum si rapoarte si investigatii legate de UAP. Aceasta a inclus examinarea practicilor si arhivelor istorice, precum si a procedurilor si provocarilor actuale asociate cu colectarea si analizarea datelor fiabile.
Unele surse publice estimeaza ca se raporteaza între 600 si 1.000 de observari UAP anual de catre canadieni. Potrivit unui sondaj comandat pentru Proiectul Sky Canada, unul dintre patru respondenti afirma ca a asistat personal la un UAP de-a lungul vietii. Cu toate acestea, doar 10% dintre acestia si-au raportat observatiile si 40% dintre respondenti nu ar sti pe cine sa contacteze pentru raportare.
Interesant este ca majoritatea respondentilor sustin înfiintarea unui serviciu guvernamental federal pentru a colecta rapoarte UAP si a face rezultatele disponibile publicului.
Consultarile cu multe departamente si agentii federale au aratat ca acestia primesc informatii si rapoarte privind observarea UAP de la partile interesate si de la public. Cu toate acestea, putine dintre aceste departamente investigheaza observatiile, cu exceptia cazului în care se refera la aspecte specifice ale mandatelor lor, cum ar fi securitatea nationala, siguranta transportului sau siguranta publica. Majoritatea departamentelor nu întocmesc rapoartele despre datele pe care le primesc, ceea ce face dificila furnizarea de informatii mai departe.
Canada, ca multe alte tari, are mai multe organizatii conduse de cetateni, dedicate primirii, investigarii si discutarii rapoartelor privind UAP. Cu toate acestea, ele nu abordeaza modul fragmentat în care observatiile UAP sunt gestionate.
Între lacune si domenii pentru potentiale îmbunatatiri în ceea ce priveste raportarea UAP sunt enumerate: lipsa unui sistem coerent si standardizat de raportare si urmarire, ceea ce împiedica investigatiile stiintifice; nu exista o platforma oficiala si accesibila pentru ca cetatenii canadieni sa raporteze observatiile UAP, sa obtina explicatii potentiale sau sa revizuiasca informatii fiabile despre UAP; ceea ce contribuie la proliferarea dezinformarii; rapoartele privind observatiile UAP nu sunt analizate decât daca se considera ca prezinta riscuri de siguranta sau securitate; eforturi limitate de a implica comunitatea stiintifica; eforturi modeste de îmbunatatire a cunostintelor stiintifice.
Raportul examineaza managementul raportarii UAP în câteva tari, în special în Statele Unite, Franta si Chile, care ofera exemple interesante de abordari coordonate, transparente si conduse stiintific.
Raportul recomanda spre examinare de catre Guvernul Canadei: îmbunatatirea coordonarii si analizei rapoartelor UAP, promovarea încrederii publicului, atenuarea dezinformarii si sporirea rigorii stiintifice din literatura despre UAP-uri.
Trebuie identificat un departament sau o agentie federala care sa devina responsabila cu gestionarea datelor publice UAP. Liderul ar trebui sa fie o organizatie stiintifica de încredere si recunoscuta, având capacitatea de a comunica cu publicul si posedând o retea stiintifica internationala deja stabilita. Agentia spatiala canadiana ar putea fi luata în considerare pentru un astfel de rol. Ar trebui stabilit si un serviciu dedicat: acest serviciu ar colecta marturii, ar investiga cazurile si ar publica analizele sale în mod public. El ar colabora cu parteneri guvernamentali si academici, ca si cu experti. Ar trebui îmbunatatita capacitatea de raportare UAP în aviatia civila, fara teama de stigmatizare.
Ar trebui dezvoltata o strategie proactiva pentru cresterea transparentei si a comunicarii cu publicul cu privire la UAP. O astfel de strategie ar putea reuni organizatii de încredere care se confrunta cu publicul.
Stabilirea unor parteneriate cu entitati internationale
Ar trebui luate masuri pentru a asigura colaborarea între toate agentiile federale cu expertiza sau cu date relevante, care ar ajuta organizatia principala sa ofere explicatii martorilor si sa coreleze observatiile recente cu rapoartele anterioare. Se recomanda îmbunatatirea relatiilor cu mass-media, inclusiv pentru atenuarea dezinformarii.
Datele legate de UAP ar trebui puse la dispozitia publicului pentru transparenta si pentru a sprijini cercetarea. Ar trebui efectuate sondaje periodice pentru a evalua perceptiile canadienilor despre UAP si pentru a evalua impactul serviciilor dedicate. Ar trebui stimulata participarea voluntara la studiul UAP-urilor.
Ar trebui furnizate instrumente pentru colectarea datelor: ar trebui sprijinita dezvoltarea si implementarea de instrumente digitale si portabile, accesibile publicului, cum ar fi aplicatii bilingve pentru telefoane inteligente si platforme interactive, pentru a furniza informatii, inclusiv pentru colectarea datelor si promovarea programelor de cercetare în curs. Sa fie utilizata puterea Canadei în astronomie si cercetarea aerospatiala: Canada are un bazin de talente si o infrastructura de cercetare fizica superba si face parte din initiative internationale majore.
Organizatia principala UAP Canada ar trebui sa stabileasca parteneriate cu entitati internationale dedicate UAP-urilor, cum ar fi AARO si NASA (SUA), GEIPAN (Franta) si SEFAA (Chile), pentru a face schimb de date, de metodologii si de bune practici în cercetarea si investigarea UAP. Canada ar trebui sa se angajeze activ cu partenerii internationali pentru colaborari de cercetare si eforturi de sensibilizare a publicului.
O abordare mai structurata a gestionarii raportarii UAP în Canada ar spori transparenta si ar combate dezinformarea; ar demonstra, de asemenea, angajamentul Canadei fata de rigoarea si investigatia stiintifica. Acest lucru nu numai ca va îmbunatati încrederea publicului, ci va si pozitiona Canada alaturi de unii dintre aliatii sai ca lideri în efortul global de a elucida natura UAP-urilor.
Adoptarea unei abordari cooperante, bazate pe stiinta, va ajuta la abordarea preocuparilor publice, la demistificarea UAP-urilor si, potential, la gasirea unor ipoteze valoroase asupra fenomenelor aeriene care sunt în prezent inexplicabile.
DAN D. FARCAS
Comentarii