• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 30 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
luni, 30 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » DUMITRU-DORIN PRUNARIU sau implinirea celui mai indraznet vis

DUMITRU-DORIN PRUNARIU sau implinirea celui mai indraznet vis

27 noiembrie 2013
in Stiinta
A A

Am avut si avem inca mari oameni care au creat si creeaza faima, aceea care a fost si este, a unei tari pe care noi o numim Romania. Atunci cand vorbim despre mandrie nationala, ii avem si pe acestia in suflet: Dimitrie Cantemir, Eminescu, Caragiale, Brancusi. Exista oameni de exceptie si azi, modele adevarate cu care ne incapatanam sa ne mandrim si o asemenea personalitate de exceptie este Dumitru Prunariu, primul si singurul cosmonaut roman. Scriitoarea Annie Musca i-a dedicat cartea "Dumitru-Dorin Prunariu, biografia unui cosmonaut".

 In ultimii 25 de ani am invatat atat de temeinic sa ignoram valorile adevarate, incat nici macar stralucirea diamantului nu mai stim sa o deosebim in culoarea terna a mlastinii in care inotam si cu care ne-am obisnuit de minune. Asa ca atunci cand cineva face efortul de a aduce la cunostinta semenilor biografia unui om de exceptie, gestul devine unul de curaj autentic, iar aparitia, un adevarat eveniment.

 Annie Musca este scriitoarea curajoasa care si-a asumat sarcina, deloc usoara, de a scrie o carte despre Dumitru Prunariu, a celui care intruchipeaza mitul romanesc al omului in spatiu cosmic. "De la copilaria petrecuta in Brasovul negustorilor de altadata si mirajul Sputnik-ului la anii de pregatire in Oraselul Stelar, de la activitatea internationala de dupa 1989 si intalnirile memorabile, pana la misiunea de ambasador in Federatia Rusa si presedinte al astronautilor din intreaga lume, cartea cuprinde viata si activitatea acestui personaj intrat deja in legenda" scrie in Argumentul sau, autoarea.

 Cand vorbim despre performanta lui Dumitru Prunariu, trebuie sa pornim de la ideea ca visul contemporanului nostru de a zbura in Cosmos are radacini in marile vise ale vizionarilor cosmici, Fedorov, Konstantin Tiolkovski, Robert Goddard sau… Hermann Oberth (1894-1989). Caci, da, pe cand la Bucuresti se punea de o revolutie, si la doar cateva zile dupa caderea Cortinei de Fier, la Nürnberg murea savantul german nascut la Sibiu, Hermann Julius Oberth, considerat parintele astronauticii si al rachetelor cosmice. Cel care a visat alaturi de vizionarul sibian a incercat sa puna bazele primului muzeu Hermann Oberth in Romania, pentru ca exista deja unul in Germania.

 In cartea Anniei Musca, Dumitru Prunariu isi aminteste: "Am vorbit cu autoritatile locale, mi s-a promis sprijinul…Am profitat de faptul ca Suzana Gadea, care imi fusese profesoara de metalurgie in primul an de Facultate era ministrul Culturii pe atunci, …In final imi spune (parafrazez): Stii draga, nici nu e roman, e neamt, si mai e si in viata. Faceti si voi o expozitie si gata!". Ideea lui Prunariu avea sa prinda viata de-abia dupa evenimentele din 1989 si astazi ne putem mandri cu faptul ca muzeul Oberth exista la Medias, dat in folosinta in tara lui natala, in anul 1994, cand se implineau 100 de ani de la nasterea savantului transilvanean.

 Un exemplu din care se vede cum marile spirite stiu sa recunoasca marile spirite! Faptul ca Dumitru Prunariu este legat de Transilvania nu e de mirare ca aici, mai exact in Brasov, vede lumina zilei, intr-o frumoasa zi de toamna, pe 27 septembrie, in 1952. Dupa cei sapte ani de acasa, in 1959, Dumitru-Dorin Prunariu trece pragul scolii in clasa I, iar pe la vreo 8-9 ani, in drum spre scoala, isi aminteste ca l-a intalnit pe "tovarasul" din tabloul atarnat in sala de clasa si doar doua elemente din vestimentatia lui Gheorghiu Dej ii raman in minte: sapca si pantalonii bufanti. In rest, copil neastamparat, ca toti copiii, ai mei si ai dumneavoastra. Dar visul i-a fost aprins cu adevarat de-abia putin mai tarziu, cand, dupa lansarea primului satelit din lume, Sputnik 1, pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om din lume care a zburat in spatiul cosmic, o dimineata de miercuri pe care Dumitru Prunariu spune ca nu o uita nici azi. Din acea zi aveau sa treaca exact 20 de ani, pana pe 14 mai 1981, ziua in care el, baiatul visator din Brasov, avea sa devina primul cosmonaut roman care a zburat in jurul Pamantului.

 In toamna anului 1967 Dumitru Prunariu este admis la Liceul Teoretic nr. 4 din Brasov, este pasionat de rachetomodelism, iar in 1970, ca membru al clubului Minitehnicus isi expunea planurile de viitor in prezenta unui alt roman de exceptie, Henry Coanda, inventatorul avionului cu reactie, care i-a spus tanarului viitor cosmonaut: "E frumos sa visezi, dar si mai frumos e sa-ti vezi visul implinit". Asa se face ca singurul loc unde a crezut ca-si poate implini un vis atunci cand a venit vremea studentiei a fost Sectia de Aeronave din cadrul Facultatii de Mecanica de la Institutul Politehnic din Bucuresti.

 Dupa absolvire devine inginer stagiar la Intreprinderea de Constructii Aeronautice Ghimbav, numai ca in timp ce isi efectua stagiul militar obligatoriu, destinul avea sa i se schimbe radical: afla ca s-a format un detasament de candidati cosmonauti si este selectionat. Oamenii numesc asta Noroc, Hazard, Soarta. "Daca nu as fi fost cooptat in detasamentul cosmonautilor as fi ramas la uzina si as fi construit, impreuna cu sotia mea, elicopterele si avioanele visate in copilarie".

 Orasul Stelar unde avea sa ajunga Dumitru Prunariu, fusese creat in ianuarie 1960, undeva la 40 de kilo-metri de Moscova si aici era Centrul de pregatire a Cosmonautilor in cadrul unui program sovietic comun cu mai multe tari satelite ale URSS. Faptul ca a fost ales sa zboare in Cosmos Prunariu, Dediu avand rol de dublura, nu a fost intamplator.

 Specialistii rusi au recunoscut oficial ca Prunariu a fost singurul cosmonaut non-sovietic care a obtinut calificative maxime la examenele finale de promovare a intregului curs, iar in timpul zborului cosmic si-a indeplinit integral programul de cercetari stabilit!

Razbunarea lui Icar in doar 9 minute

 Cat timp ii ia unui om sa si vada visul implinit? Ani lungi de munca si uneori, unii nici macar nu apuca sa-si vada visul cu ochii. Lui Dumitru Prunariu i-au trebuit… 9 minute! Atata timp a trecut pentru ca el si Popov sa ajunga in spatiul cosmic dupa startul dat pe cosmodromul din Baikonur. Atat este intre Pamant si Cer: 9 minute, asta doar daca esti la bordul unei capsule cosmice. Iar la Cer, adica pe o orbita in jurul Pamantului, dintre cei 7 miliarde de pamanteni, au ajuns doar… 520 de-a lungul a 50 de ani!

 Oameni si amintiri. Dintre amintiri raman deseori cele mai semnificative. Dumitru Prunariu a avut privilegiul sa-l intalneasca pe cel care i-a trezit visul de a zbura in Cosmos. Aflat la comemorarea a 25 de ani de la lansarea primului satelit artificial al Pamantului, in 1982, la Moscova, Dumitru Prunariu l-a cunoscut pe Hermann Oberth. Era prima aparitie in URSS a savantului german nascut la Sibiu si cosmonautul roman a pomenit cateva din realizarile de pionierat ale acestuia, concepute pe cand traia in Romania. Lumea a ramas stupefiata, nimeni nu stia acea parte a biografiei lui Oberth. "Va multumesc, domnule capitan", i-a spus acesta lui Prunariu, strangandu-i calduros mana. Nimeni dintre cei prezenti la simpozion nu stia ca Oberth lansase la Medias una dintre primele rachete cu combustibil lichid din lume in 1926, dupa ce Goddard facuse acelasi lucru in America.

 Cand esti primul si singurul cosmonaut roman, recunoasterea nu are cum sa nu vina. Erou al URSS, Suprem Erou al RSR, Presedinte al Agentiei Spatiale Romane, Titlu de Doctor, ambasador, din 2011 presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE), a celor care au efectuat cel putin o rotatie completa in jurul Pamantului la bordul unei nave cosmice, numarand azi 350 de cosmonauti si astronauti, general maior al Armatei romane, Membru de Onoare al Academiei Romane, dupa cum se vede si din inaltele aprecieri nationale si mondiale (mai multe sunt reproduse in carte), Dumitru Prunariu este o adevarata personalitate a Romaniei, un reper cu care avem toate motivele sa ne mandrim. Cartea Anniei Musca vine sa confirme fara tagada acest lucru si pentru asta ea merita cu prisosinta atentia noastra. Cu atat mai mult cu cat, dupa ce ca nu ne mai preocupa propriile noastre valori, nu-i mai bagam in seama nici pe cei care macar fac acest efort.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Razboiul care a nascut un imperiu

Urmatorul Articol

Tema: „HERAKLES”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: "HERAKLES"

5 decembrie 1925 - S-a nascut Anastasio Somoza

Horoscopul saptamanii: 9-15 decembrie 2013

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.