Astronautii care au avut ocazia sa zboare in spatiu au dus cu ei nu doar aparatura, ci si unele obiecte mai putin obisnuite. Daca unele lucruri au fost interzise, cum ar fi obiecte arheologice sau timbre pe care astronautii intentionau sa le vanda la reintoarcerea din spatiu, altele au fost luate in bagaje de inventivii astronauti dorind sa se simta mai putin singuri in imensitatea spatiului. Asa cum aflam de pe situl How StuffWorks intre ultima misiune a navetei spatiale Atlantis, din iulie 2011, si prima ei misiune din urma cu trei decenii, au fost mai mult de 100 de lansari ale NASA si cam tot atatea obiecte neobisnuite aduse la bord de astronauti. Iata cateva dintre cele mai interesante exemple.
Calatoria lui Buzz Lightyear. "Spre infinit si mai departe" asa spunea un personaj fictional devenit celebru mai ales datorita filmului din 1995 produs de Disney-Pixar, Toy Story (Povestea jucariilor), o animatie tridimensionala. Figurina de 30,5 centimetri, Buzz Lightyear, a orbitat in jurul Pamantului timp de 468 de zile ca pasager la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI), dar ea a facut parte dintr-un program educational in timpul misiunii STS-124 a navetei spatiale Discovery. Cand a revenit pe Pamant, Buzz Lightyear a fost primit ca un erou pentru a-si gasi linistea in colectia Muzeului Smithsonian.
Celulele HeLa. Asa sunt numite celulele prelevate in anii 1950 de la o pacienta bolnava de cancer, pe nume Henrietta Lacks. Femeia a murit ulterior datorita unei metastaze, dar celulele prelevate atunci sunt vii si azi. In anii '60 ai secolului trecut, celulele HeLa au fost trimise in spatiu la bordul celui de-al doilea satelit rusesc plasat pe orbita circumterestra. Alte mostre de celule HeLa au fost prezente si la bordul primei misiuni spatiale cu oameni la bord, ocazie cu care cercetatorii au descoperit ca celulele HeLa se divizau si mai repede in conditii de imponderabilitate. Azi celulele HeLa sunt subiectul unor studii stiintifice mult mai aprofundate, care vizeaza producerea de vaccinuri si a testelor HIV. Celulele HeLa sunt atat de importante pentru cercetatori deoarece, spre deosebire de celulele umane normale, ele se divid la infinit in conditii de laborator. Lucru ce fusese observat inca din anii '30, ocazie cu care s-a argumentat ca omul poate fi nemuritor daca celulele sangvine se divid la infinit. Eroarea acelei aprecieri a fost explicata mai tarziu: observatiile fusesera efectuate pe celule canceroase!
Sabia lui Luke Skywalker. Celebra sabie care a aparut in si mai celebrul film StarWars al lui George Lucas a fost dusa in spatiu la bordul navetei Discovery, in 2007, la trei decenii de la realizarea trilogiei. Dupa incheierea misiunii spatiale de 14 zile, sabia de lumina a fost inapoiata regizorului George Lucas.
Vin de impartasanie. Putina lume stie ca atunci cind primii oameni au pus piciorul pe Luna in iulie 1969 (?) a mai existat o premiera. Astronautul Buzz Aldrin a avut cu el o sticluta cu vin de impartasanie si cateva bucatele de anafura, cerand la un moment dat echipei misiunii de la Houston sa pastreze cateva momente de tacere radio. Apoi Aldrin s-a impartasit privind probabil cosmosul prin hubloul modulului selenar. Aldrin a marturisit ulterior ca ritualul s-a dorit un fel de comemorare a descoperirii lumii noi de catre Cristofor Columb in 1492. Desi au circulat ani la rand zvonuri cum ca ritualul de impartasire a fost interzis de guvern, planul de a rupe o bucata de paine pe Luna nu era un secret. Il cunostea si echipa misiunii din Houston, il stia si congregatia sa presbiteriana din Houston, Texas. In deceniile care au urmat, Aldrin a povestit momentul impartasaniei de pe Luna mai multor reviste, incluzand-o si in cartea sa Magnificent Desolation aparuta in 2009.
Praful de pe stadionul Yankee. Multumita astronautului Garrett Reisman, mare fan al echipei de baseball New York Yankee, o mana de praf de pe faimosul stadion s-a aflat la bordul navetei spatiale Endeavour in cadrul misiunii STS-123 din 2008.
Ramasite umane. In caz ca o persoana draga sau chiar dumneavoastra ati visat vreodata sa calatoriti in spatiul cosmic, dar nu ati avut prilejul in timpul vietii, mai exista o ultima posibilitate: pentru o taxa, nu chiar mica, o mostra din cenusa unei persoane incinerate la crematoriu poate fi lansata in spatiul cosmic la bordul unui satelit propulsat pe orbita de o racheta purtatoare. Problema este ca atunci cand, dupa incheierea misiunii de cateva saptamani sau luni, satelitul reintra in atmosfera, caseta cu ramasitele umane este distrusa de foc. Prima asemenea lansare privata de ramasite umane a avut loc in 1997, prilej cu care a fost trimisa in spatiu cenusa mai multor persoane, printre care si a creatorului serialului StarTrek, Gene Roddenberry. De atunci, alte cateva sute de casete cu cenusa au mai facut aceasta calatorie celesta.
Crose de golf. Acest joc nu este doar exclusivist, ci face parte din explorarea spatiala inca de la inceput. Alan Shepard a fost primul american care a calatorit in spatiu, in 1961, dar tot el este cel care, se spune, zece ani mai tarziu, in 1971, a fost primul care a folosit o crosa de otel, nr. 6, pentru a lovi o minge de golf pe suprafata Lunii. Sigur, Shepard, membru al faimoasei misiuni Apollo 14 este cunoscut pentru alte lucruri importante decat pentru faptul ca a trimis mingea de golf la o distanta de 182,9 metri, ceea ce, sa recunoastem, pare cam putin pentru conditiile de gravitatie de pe Luna! Oricum, dupa incheierea misiunii, Shepard a facut cadou istorica crosa Centrului de Istorie a Golfului de la Muzeul USGA din Far Hill, New Jersey.
Sfinte moaste. In 2012, prima misiune spatiala comerciala lansata de SUA s-a cuplat cu SSI. Si, desi aceste nave comerciale, fara oameni la bord, purtau lucruri necesare precum hrana si materiale, mai aveau la bord si mai bine de 12.000 de suveniruri pentru drumul spre stele si retur, precum medalioane sau insigne care urmau sa fie oferite cadou membrilor implicati in misiuni. SSI mai este si locul de odihna pentru o multime de obiecte apartinand astronautilor, inclusiv relicve religioase. Cosmonautii rusi, de exemplu, au adus la bordul SSI carti, icoane si cruci, inclusiv una despre care se spunea ca este un fragment din crucea pe care a fost rastignit Iisus. Si astronautii americani ar fi dus pe SSI mai multe moaste sfinte. Asadar, fie ca este vorba despre sfinte moaste sau doar simple ramasite umane, o calatorie in spatiul cosmic ramane mereu o excursie unica.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii