Sa privesti lumea pamânteana de undeva, de foarte sus, fara a te afla într-un vehicul de zbor sau atârnând de sforile unei parasute, asta transmite, foarte probabil, un fel de beatitudine de nestavilit, senzatia ca esti cumva aproape egalul lui Dumnezeu. Astfel de demonstratii ale capacitatii omului de a se înalta pe cele mai incredibile aripi de vazduh au fost construite în numeroase colturi de lume, de regula pe înaltimi montane greu accesibile. Spre deliciul amatorilor de adrenalina fara masura, care sorb pâna la fund emotia acestei plutiri peste teluric. Si, desigur, spre spaima paralizanta a celor cu inima în pioneze si rau de înaltime.
– Podul suspendat din Dachstein, Austria, nu e propriu-zis un pod, ci o platforma de sticla care îti lasa impresia ca pasesti aievea peste crestele ascutite ale muntilor înzapeziti.
– Edgewalk Tower, Canada, nu ofera cine stie ce spectaculozitate arhitectonica, dar compenseaza printr-un surplus considerabil de adrenalina. Asta, deoarece vizitatorii cu adevarat neînfricati se lasa efectiv atârnati deasupra orasului, la o înaltime ametitoare, pasind pe o aparent fragila punte lipsita de balustrade, însa bine ancorati în chingi de siguranta.
– Grand Canyon Skywalk, Arizona, SUA, este o platforma de sticla destul de cunoscuta pe mapamond, mai ales datorita publicitatii agresive care i s-a facut înca de la construirea ei, dar care îsi si merita din plin numele – tradus la noi, direct, prin „Cel-ce-se plimba-prin-cer”.
– Cheile Diavolului de pe cascada Iguazu, Brazilia. Adevarul e ca, si fara o constructie care îti taie rasuflarea, acest loc uluitor ar fascina pe oricine. Ma rog, nu oricine se aventureaza pe platforma de observatie „plantata” chiar pe buza haului de unde apa, în cadere spectaculoasa, se transforma într-o perdea uriasa…
Lista platformelor de observatie de acest gen este mult mai lunga si greu de ordonat într-o ierarhie oarecare. Trebuie însa observat, eventual, un numitor comun al constructiilor respective, care le confera probabil si doza de atractie irezistibila pentru numerosii lor vizitatori: ele lasa senzatia de fragilitate, de legatura aproape neglijabila sau chiar inexistenta cu pamântul solid (vezi abundenta de sticla folosita la constructie), dar în acelasi timp siguranta deplina garantata celor ce se aventureaza pe aceste praguri ale Cosmosului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii