• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 30 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 30 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Ceaiul, bautura cu traditie si drum lung

Ceaiul, bautura cu traditie si drum lung

19 septembrie 2013
in Glob
A A

Cu o istorie bogata si complexa, ceaiul are la baza descoperirii sale mai multe legende, dar dintre toate, cea care a rezistat trecerii anilor, este atribuita imparatului chinez Shen Nung. Conform legendei, pe cand imparatul Shen Nung se pregatea sa bea apa fiarta sub un copac, cateva frunze i-au cazut in vas. Dupa ce apa s-a colorat in verde, imparatul, curios, a decis sa soarba din bautura si a fost foarte bucuros sa descopere aroma, gustul delicios dar si efectul revigorant al ceaiului, devenind, astfel primul bautor de ceai.

Origini indepartate

 Prima dovada scrisa despre ceai dateaza din anul 350 d. H, cand omul de stiinta Kuo P'o a notat primele idei despre aceasta bautura medicinala, obtinuta prin fierberea frunzelor de la diferite plante. In anul 780 apare prima carte dedicata ceaiului, intitulata "Cha Jing" (Clasicul ceaiului), semnata de Lu Yu, datorita careia cultura ceaiului se va extinde de la curtea imperiala catre masele populare. In Japonia, ceaiul este adus de calugarii budisti, prin anul 552, pentru ca mai tarziu, imparatul japonez Saga (780-842) sa incurajeze cultivarea ceaiului care va deveni bautura casei regale. In Enciclopedia Ilustrata a Omului Preistoric, publicata in 1978, K. Jelinek sustine ca exista dovezi arheologice conform carora homo erectus consuma ceai. Cu aceste dovezi scrise este clar ca ceaiul a fost o parte insemnata a culturii mondiale timp de multi ani.

Periplu prin lume

 In Europa, pentru prima oara, vom gasi relatari despre ceai in insemnarile lui Marco Polo, Giovanni Batista Ramusio (1559), sau Maffei (1588) insa ceaiul va fi adus oficial in Amsterdam, prin intermediul Companiei Indiilor Olandeze, in prima parte a secolului al XVII-lea. In Rusia, ceaiul a fost inca de la inceput agreat, fata de alte tari unde devenise popular doar in randul aristocratilor. Rusii aduceau ceaiul din China cu camilele, astfel ca si astazi, amestecul delicat de ceai negru chinezesc ramane cunoscut drept Caravana Ruseasca.

 Consumul ceaiului a devenit un obicei in Europa prin anul 662 cand regele englez Charles al II-lea s-a casatorit cu Catherine de Braganza, o principesa portugheza, mare bautoare de ceai. Dupa ce Catherine a inceput sa bea ceai la curte, in vase transparente si delicate, toti curtenii i-au urmat exemplul iar ceaiul avea de-acum stil si exclusivitate. Desi scump, ceaiul devenise irezistibil, fiind la moda. In Statele Unite, ceaiul ajunge pe la inceputul anilor 1700 fiind adus de imigrantii din Europa, pentru ca pe la 1760 sa fie al treilea produs importat.

Ceremonia ceaiului

 Prin secolul al XVIII-lea, in casele aristocratilor, consumul ceaiului devenise o buna ocazie pentru o importanta ceremonie. Pentru a impresiona un musafir important, o data sau de doua ori pe saptamana, doamna casei, deschidea o cutie in care erau pastrate frunzele de ceai, acest obicei transformandu-se treptat intr-o adevarata traditie de familie.

 Cum viata sociala de la inceputul secolului al XVIII-lea, era tot mai sofisticata, gradinile de ceai (adevarat paradis), s-au transformat in locuri de intalniri sociale, unde cei de origine regala dar si oamenii de rand aveau ocazia sa se plimbe impreuna, insotiti pe alei cu copaci aliniati, cu muzica, focuri de artificii si dans de o ceasca de ceai. Traditia "ceaiului de la ora 5" a fost creata in secolului al XIX-lea de Anna Maria Stanhope (Ducesa de Bedford), doamna de onoare a reginei Victoria, care avea obiceiul de a invita prietenii la o masa de dupa-amiaza, la ora 5, unde ceaiul era nelipsit. De la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana in zilele noastre, britanicii masoara patriotismul in numarul cestilor de ceai servite intr-un an.

 Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura. Tara care produce aproximativ 65% din necesarul de ceai al lumii este Kenya. Consumul si productia de ceai continua sa creasca, in fiecare an, fiind culese peste trei milioane de tone de ceai.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Castelul Miramare

Urmatorul Articol

Sos de usturoi

Articole Similare

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Glob

Deseuri transformante în „monumente”

5 mai 2025

O sirena provocatoare, cu degetele mijlocii în aer, sculptata din deseuri metalice...

Glob

Cum au aparut pestii în lacurile de munte din Pirinei?

5 mai 2025

Vizigotilor le placea sa pescuiasca pastravi în Pirinei, potrivit unui studiu, care...

Glob

O noapte petrecuta la muzeu

22 aprilie 2025

Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...

Urmatorul Articol

Sos de usturoi

Revigorare cu masti naturale

Batalia pentru Olanda

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.