O zicala din Antichitate sugera „sa te temi de greci, chiar cand aduc daruri”. Ideea de suspiciune era pricinuita de evenimente istorice, pentru noi, care atunci indreptateau cumva o astfel de eticheta. Astazi, insa, putem vorbi despre „daruri” aproape miraculoase ale grecilor, de fapt inventii si inovatii patrunse mult mai tarziu in lumea civilizata. Este si o dovada tulburatoare ca nu tot ce inseamna elemente comune ale vietii actuale vine din perioada moderna. O deschidere catre un univers uluitor si totodata devenit indispensabil civilizatiei umane.
Ceasul desteptator. Nu vorbim despre instrumentul cu alarma numerica binecunoscut, ci despre asa-numitul orologiu cu apa, folosit exact pentru trezirea matinala. Filosoful Platon (428-348 i.Chr.) a avut primul asemenea instrument care, masurand timpul dorit, isi destepta proprietarul cu sunetele unei orgi de apa.
Usile automate inventate de Heron din Alexandria erau actionate prin forta vaporilor de apa, nu de electricitate, ca astazi. Sistemul hidraulic instalat intr-un templu din Alexandria includea focul, apa, vaporii si franghiile care actionau mecanismul.
Cimentul. Nelipsit astazi din orice zona locuita, a cunoscut o prima varianta in secolul al V-lea i.Chr., fiind inventat de greci, desi numele sau are origini romane. Era un amestec de calcar, argila, nisip si apa.
Incalzirea centrala. Sistemul initial cu „aer pulsat” a fost perfectionat ulterior de romani. Acesta presupunea ca sclavii sa tina in permanenta un foc aprins la o temperatura constanta, creand astfel un curent de aer cald dirijat printr-un sistem de conducte dispuse sub podea.
Moneda. Dupa inlocuirea sistemului trocului cu primele monede, grecii au inventat o organizare mult mai judicioasa, introducand monedele de marimi diferite si din materiale diferite, deci si cu valori diferite.
Macaraua. Alaturi de alte inventii care usurau construirea de structuri, grecii au inventat in secolul al VI-lea i.Chr. „stramosul” macaralei. Aceasta a contribuit substantial la grabirea construirii splendidelor temple alcatuite din lespezi de piatra extrem de grele, ce puteau fi astfel ridicate la inaltimea dorita. Se presupune ca gaurile vizibile si azi in asemenea blocuri masive dovedesc ca acestea erau legate cu corzi rezistente pentru a putea fi asezate la locul lor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii