Acest loc a sfidat si inca mai sfideaza regulile stiintei. Se pare ca aici se ascunde, in continuare, secretul Tineretii fara Batranete si al Vietii fara de Moarte… O zona uitata de timp, ascunsa in ungherele muntoase din Hymalaia, descoperita in 1870 de catre un general britanic care urca, impreuna cu garnizoana lui, pe valea raului Hunza. O minune. Aici oamenii nu stiau de boli, de tristete, si de stres. Ba mai mult, aveau o sanatate „de fier” si puteau procrea la varste inaintate. Anii au trecut dar misterul Vaii Hunza si al locuitorilor de aici este la fel de mare, in ciuda nenumaratelor investigatii si cercetarilor stiintifice ce-au avut loc de-a lungul timpului.
Vremurile trec, oamenii pastreaza traditiile
Hunza este o vale muntoasa mica din regiunea Gilgit-Baltistan, astazi, provincia autonoma de nord-vest din Pakistan. Are o suprafata de 7.900 kilometri patrati si este situata la 2500 m altitudine. Chiar daca vremurile s-au schimbat, locuitorii de aici au continuat sa traiasca in aceeasi stare de libertate si beatitudine. Valea Hunza este de-o frumusete ireala. Toti cercetatorii care au trecut pe aici s-au declarat fascinati de alaturarea armonioasa a minunilor naturii, de un peisaj realmente edenic. Locuitorii Hunzei sunt oameni ingeniosi. Pentru ca aici ploua rar, ei au pus la punct un ingenios sistem de irigatii prin care apa cristalina provenita din topirea ghetarilor se scurge spre gradinile, pasunile si locuintele lor. Sistemul de apeducte, foarte original, are o lungime de peste 80 de kilometri si este alcatuit din lemn, ancorat in stanci cu piroane lungi de otel.
Mitul Hunza
Unul dintre primii cercetatori care si-a dedicat viata acestor locuri, facand o analiza amanuntita a „Mitului Hunza”, a fost americanul Jay Milton Hoffman, fiind delegat ( in anul 1960) de catre U.S. National Geriatric Society sa studieze cauzele si factorii care determina starea de sanatate si longevitatea proverbiala a celor din Hunza. Printre observatiile sale, dr. Hoffman se referea si la faptul ca in Hunza „oamenii nu sufera de bolile comune populatiilor occidentale consumatoare de alimente nocive”. Pe aceste locuri uitate de civilizatie se intalnesc oameni care nu stiu cand s-au nascut dar sunt trecuti de 120 de ani, conform masuratorilor si analizelor facute de specialisti. Cea mai mare surpriza a medicinii moderne a avut loc in urma investigarii cazurilor, foarte des intalnite, cand mamele nasteau la 60-70 de ani iar barbatii puteau deveni tati la 70-80 de ani!!! Incredibil, nu-i asa? Un mit care inca exista si despre care oamenii de stiinta lanseaza tot felul de ipoteze.
Secretul longevitatii si al sanatatii?
Exista, dupa cum afirma unii cercetatori, nenumarati factori ce contribuie la sanatatea renumita a celor din Hunza. Unul din secretele longevitatii bastinasilor ar fi consumarea, in cantitati imense a… caiselor. Aceste fructe sunt mancate crude in anotimpul cald iar pentru iarna sunt pregatite intr-un mod original. Un alt secret ar fi modul in care femeile pregatesc traditionala „Paine Hunza”. Un element aproape miraculos pentru care bastinasii macina in piatra boabe de grau, orz si hrisca.
Traditia spune ca painea trebuie coapta numai pe jumatate. Nutritionistii spun ca, astfel, vitaminele si nutrientii, nu sunt distrusi de temperaturile mari din cuptor. Dar, se pare ca intreg secretul sanatatii si longevitatii acestor oameni sta in simpla si banala… apa. Analizele de laborator au aratat ca apa folosita ce provine din ghetarul Vaii Hunza este foarte bogata in cesiu si potasiu, elemente ce previn aparitia cancerului. Pana cand stiinta va dezlega misterul longevitatii acestor oameni, „Taramul nemuritorilor” aflat intr-o vale ascunsa din Hymalaya, va sfida boala si batranetea.
IOANA FLORIA
Comentarii