Fabuloasa ingemanare a stiintelor exacte cu esoterismul si cu legile intuite ori inca neintelese ale Universului, asa-numitul „numar de aur” a fascinat de mii de ani oamenii daruiti cu patima explorarii tainelor lumii. Proportia perfectiunii ar fi fost astfel identificata in creatii arhitectonice magistrale, in opere de arta, dar si in halucinante realizari – zicem noi, in lipsa altor argumente – ale Mamei Natura. Totusi, meschina natura umana nu se dezminte, coborand si aceasta idee, notiune, taina sau cum vreti sa-i spuneti, pe treapta inferioara a valorilor materiale efemere. Iata, asadar, ce inseamna pentru unii „numarul de aur”, cu tot spectaculosul sau… musai estimat in bani!
„Ambitia mea a fost intotdeauna sa fiu numarul 1.” Declaratia hiper-mega-bogatasului Arif Ahmad Al-Zarouni din Emiratele Arabe Unite a aparut in contextul unei licitatii din Sharjah, unul dintre cele mai mici state ale Emiratelor, unde au fost puse in vanzare numere de inmatriculare auto extrem de ravnite de acesti indivizi care nu stiu ce sa mai faca cu banii. Si Arif si-a adjudecat numarul 1 cu echivalentul a 4,9 milioane de dolari, pornirea licitatiei fiind de 1 milion USD.
Averi imense s-au cheltuit insa si pentru alte placute cu numere de inmatriculare: 12, 22 (peste 560.000 USD fiecare), 50, 100, 333, 777, 1000, 2016, 2020 si 99999. Numere care pentru majoritatea oamenilor sunt doar niste… numere, dar care – atentie, dragi lucratori si pensionari! – in sistemul de valori cu totul special al emirilor din Golf detin puteri pe care numai numerologii si astrologii le pot pricepe, nicidecum plebea!
La originala licitatie s-au vandut 60 de placute cu numere „speciale”, care au fost ravnite de nu mai putin de 1340 de participanti. Totusi, aflati ca recordul zilei e cu totul altul. La Abu Dhabi, in cadrul unui eveniment similar, o placuta purtand tot numarul „cu lipici” 1 a fost adjudecata cu echivalentul a 14,2 milioane USD. Se vede treaba ca intr-o lume ce pare de pe o planeta inaccesibila pamantenilor normali, la capitolul valori materiale se poate vorbi, nu despre aur sau pietre pretioase, ci despre banalele tablite cu care niciun muritor pana acum nu a plecat pe lumea cealalta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii