Asezat pe tarmul Marii Egee, orasul Salonic (Tessaloniki, cum ii spun localnicii) din Grecia de nord, regiunea istorica Macedonia, este al doilea oras ca marime al tarii. Important centru cultural si comercial, orasul a fost fondat in anul 315 i.Hr. de Cassandru, rege al Macedoniei, care i-a dat numele sotiei sale Tessaloniki. Aceasta, fiica lui Filip si sora vitrega a lui Alexandru Macedon, a primit numele de la tatal ei, pentru ca vestea despre nasterea fiicei i-a fost data imparatului dupa victoria (nike) din Tesalia.
Devenit centrul unei provincii romane in 146 (sau 148 i.Hr. dupa alte surse), s-a bucurat de o deosebita popularitate si a fost locul celei de a doua calatorii misionare a Sfântului Apostol Pavel, care a predicat in principala sinagoga de aici si a pus bazele bisericii crestine. Se crede ca prima scriere a Noului Testament ar fi Prima Epistola a Sfântului Apostol Pavel catre tesalonikieni. Istoria orasului a fost nespus de zbuciumata, cunoscând tot felul de evenimente tragice. Aici a construit imparatul Galeriu propriul sau palat si numeroase edificii publice si in lupta contra crestinilor l-a martirizat pe Sfântul Dumitru, patronul sfânt al locurilor.
Ocupând un loc de frunte in perioada bizantina, devenit refugiu al evreilor sefarzi din 1492, dupa alungarea acestora din Spania, si deportati in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ocupat de musulmani, cunoscând ravagiile incendiilor, ale cutremurelor si ale celor doua mari razboaie ale secolului trecut, Salonicul este un oras multietnic, cunoscând dupa 1950 o noua si rapida transformare urbanistica.
Orasul are doua universitati: Universitatea „Aristotel”, cea mai mare din Grecia si Universitatea Macedoniei. Emblema orasului este Turnul Alb, aflat pe faleza. Construit din porunca sultanului Suleiman Magnificul, a fost ridicat pe fundatiile unui alt turn, atribuit constructorilor cruciati francezi. Nu se cunoaste exact anul constructiei; cea mai veche inscriptie de pe zidurile sale dateaza din anul 1500. A fost conceput ca un turn de aparare. A indeplinit diferite scopuri: garnizoana, inchisoare, laborator de meteorologie. Are forma cilindrica, o inaltime de 27 de metri, diametrul de 23 metri, cu un foisor de 6 metri inaltime si 12 metri diametru, plasat in vârf. In zilele noastre gazduieste Muzeul Bizantin, expunând icoane, monede, mozaicuri.
Multe personalitati din diferite colturi ale lumii si-au legat numele de Salonic. Printre acestea pot fi amintiti Alexandru Macedon, Aristotel, Cleopatra, Cicero, Pompei. In 1881, aici s-a nascut Mustafa Kemal Atatürk, fauritorul Turciei moderne. Casa lui natala a fost transformata in muzeu, fiind si sediul consulatului turc.
Unul dintre cele mai frumoase monumente ale Salonicului il constituie Biserica Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Ridicata in secolul al V-lea, pe mormântul Sfântului este o constructie aparte, cu cinci nave si trei altare. Remarcabile sunt mozaicurile din secolele al VI-lea si al IX-lea, dar si exceptionalele ornamente din marmura. Adevarat sanctuar ortodox, contine moastele Sfântului Patron al orasului.
Un alt monument remarcabil este Rotonda, un monument circular construit in anul 306 si transformat in biserica crestina de Teodosie cel Mare. Exista aici si alte biserici bizantine de mare frumu-sete, cum sunt Achiropiltos („care nu a fost facuta de mâna omeneasca”), Panaghia Chalekon, din secolul al XI-lea, cu celebre mozaicuri, Sfintii Apostoli din secolul al XIII-lea, cu un ciudat decor de caramida. Au ramas in picioare frag-mente din zidurile orasului si un adevarat punct de atractie il constituie Arcul lui Galerius, ridicat in anul 304 in amintirea victoriei imparatului impotriva persilor, din 297.
In apropierea Turnului Alb se afla Muzeul de Arheologie, cu o pretioasa colectie de bijuterii, dar faleza este dominata de statuia ecvestra a lui Alexandru Macedon, realizata in 1973 de sculptorul Evangelos Moustakas. Din 1974 de când a fost montata aici, eroul turnat in bronz vegheaza asupra orasului.
IRINA STOICA
Comentarii