Posibilitatea calatoriilor cosmice, privita odinioara drept un lucru de domeniul absurdului, a capatat contur in ultimele decenii, cand numeroase navete spatiale cu echipaj uman la bord au depasit pragul atmosferei terestre. Dar spre a strabate spatiile siderale nu este neaparat necesar sa urci la bordul unei rachete, sa porti costume speciale sau sa infrunti forte mult mai mari decat gravitatia. De pilda, in aceste conditii de criza, cand conform statisticilor aproape trei sferturi din romani au renuntat deja la vacanta estivala, ei si-ar putea lua, foarte usor, un concediu… martian, vizitand, virtual, desigur, planeta rosie din confortabilul fotoliu de acasa…
Microsoft si NASA si-au unit recent eforturile, incercand sa ofere oamenilor sansa de a explora supravata vecinei noastre de Sistem Solar de pe propriul computer, cu o acuratete fara precedent. Rezultatul muncii titanice desfasurate de sute de specialisti este o harta interactiva, ce poate fi descarcata si apoi explorata, turistii spatiali virtuali fiind capabili sa patrunda intr-o realitate tridimensionala fascinanta, a muntilor si vailor de pe Marte. Inginerii de la Microsoft au petrecut trei ani punand cap la cap milioanele de informatii si fotografii trimise de misiunile martiene ale NASA, pentru a alcatui harta. Dar privitorii vor fi extaziati, putand face trasee interactive personalizate si putand asculta in casti explicatiile date de „ghizii” de la Agentia Spatiala Americana.
Escaladati cel mai inalt munte al Sistemului Solar
„Am reusit sa preluam bogata imagerie pusa la dispozitie de NASA, sa o combinam cu datele referitoare la altitudinea fiecarui punct de pe planeta rosie si sa realizam astfel o reflectare fidela a suprafetei martiene. Practic, am asezat pe un glob milioane de puncte, mai inalte sau mai joase, creand un puzzle care reda cu o precizie extraordinara relieful martian”, explica Dan Fay, director al Departamentului pentru Cercetari in privinta Pamantului, Energiei si Mediului din cadrul Microsoft.
Utilizatorii World Wide Telescope pot acum mari imaginile, la fel ca in cazul aplicatiei Google Earth, si pot experimenta in detaliu suprafata martiana. „Se pot vedea vulcanii imensi de pe Marte, canioanele uriase, dar si intinsele suprafete de culoare rosiatica. Noua experienta permite oamenilor sa se simta ca si cum ar fi cu adevarat acolo. Mai mult, exista zone de pe Marte care abia acum pot fi cercetate in amanunt si de oamenii de stiinta, odata cu amatorii, pentru ca ele se bazeaza pe imagini de ultima ora, despre care nici savantii nu au avut cunostinta”, spune Fay.
Doritorii pot chiar cobori in adancul uriasului crater Victoria si escalada Mons Olympus, cel mai impozant varf al Sistemului Solar, cu o inaltime de 25 km! Fay a colaborat indeaproape cu Michael Broxton de la Grupul de Robotica Avansata din cadrul Ames Research Center, NASA, liderul unei echipe de informaticieni numiti, in jargonul lor, „facatorii de harti”. De-a lungul anilor, acestia au preluat imagini de satelit de pe Marte, Luna si alte corpuri ceresti si le-au „asamblat”, pentru alcatuirea unor harti cat mai precise. Cea mai valoroasa contributie la efortul lor a avut-o camera speciala, numita HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), realizata la Universitatea Arizona si atasata sondei spatiale Mars Reconnaissance Orbiter.
Aceasta camera a oferit mii de imagini de inalta rezolutie ale suprafetei martiene, de o calitate net superioara oricarei alte fotografii ale solului de pe Marte realizata vreodata. „Oamenii care au vizitat pana acum virtual planeta Marte ne-au marturisit ca au trait o experienta unica. Stand in fotoliu, pe intuneric, doar cu castile in care se auzeau indicatiile si explicatiile specialistilor NASA, ei spun ca s-au simtit intr-adevar ca niste astronauti veritabili si au petrecut ore intregi lasandu-se pierduti in spatiu”, afirma Broxton.
GABRIEL TUDOR
Comentarii