De la 1 la 4% din genomul nostru ar putea proveni din cel al omului de Neanderthal, spun specialistii de la Institutul Max Planck de antropologie evolutionista din Leipzig care au publicat recent analiza in curs de decriptare a ADN-ului nuclear al lui Homo Sapiens si Homo Neanderthalensis. Una dintre concluzii e ca acestia s-au incrucisat, dar marginal. Incrucisarile ar fi putut surveni in urma cu 150.000-80.000 de ani in Orientul Mijlociu. Amprente genetice ale omului de Neanderthal se regasesc la europeni si asiatici, nu insa si la africani. Legaturile dintre cele doua specii umane ar fi intervenit, asadar, dupa iesirea din Africa a oamenilor moderni si inainte de raspandirea lor in Eurasia.
Chinezii sau papuasii din Noua Guinee au mai mult material genetic neanderthalian decat europenii. Aceste date slabesc fundamentele tezei conform careia oamenii moderni si neanderthalienii s-ar fi incrucisat mult mai tarziu in Europa unde coabitau, in urma cu 40.000 de ani, pana, la disparitia omului de Neanderthal in urma cu 28.000 de ani. E posibil sa fi mostenit de la acesta pana la 4% din materialul sau genetic pierzandu-l insa de-a lungul evolutiei.
Noile analize genetice ale omului de Neanderthal au scos in evidenta 20 de regiuni genetice specifice omului modern ce cuprind gene legate de dezvoltarea cognitiva si mentala, intervenind si in metabolismul energetic si in dezvoltarea craniului. Aceste diferente ar fi putut constitui avantaje care sa favorizeze inlocuirea oamenilor de Neanderthal cu cei moderni.
DORIN MARAN
Comentarii