• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 6 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 6 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » 10 inventatori care ne-au facut viata mai dulce

10 inventatori care ne-au facut viata mai dulce

19 august 2013
in Stiinta
A A

De la Revolutia industriala a secolului al 18-lea, viata sociala a cunoscut o serie de îmbunatatiri majore. De la locomotiva cu aburi la computerele de azi. În spatele acestor „succese” au stat inventatori mai mult sau mai putin uitati. Marile nume sunt cunoscute, Edison, Franklin, Steve Jobs, Bill Gates. Dar alti inventatori au ramas anonimi, chiar daca au adus lumii realizari cunoscute azi de toata lumea.

 ATM, o pusculita pe strada. Le vedem în banci, la supermarketuri, la colt de strada. Dar cel care a inventat automatul de bani, dar mai cu seama sistemul de secretizare PIN (Numar Personal de Identificare) este un scotian, in 2006 înnobilat de regina Angliei, pe nume James Goodfellow (Baiat de treaba), nascut în 1937. Automatele sunt de mai multe feluri, dar noua tehnologie (la care a lucrat si John Shepard-Barron) permite retragerea banilor în siguranta cu ajutorul unui card care contine un cod PIN. Desi Goodfellow spune ca „si-a facut doar treaba” atunci când, în 1965, a conceput acest sistem revolutionar, culmea este ca, chiar daca azi ATM-urile (Automatic Teller Machine) sunt folosite de sute de milioane de oameni pe zi, pe toata planeta, inventia sa nu i-a adus nici un penny câstig! Azi, sistemele ATM sunt tot mai des sparte tocmai datorita vulnerabilitatii cardurilor cu cod PIN!

 Parintele computerului. Chiar daca miliardarii Steve Jobs si Bill Gates sunt acreditati cu meritul de a fi revolutionat computerul, si noi suntem martorii acestui proces, este meritul lui Dennis Ritchie (1941 -2011) de a fi inventat limbajele de programare C si Unix, ambele fiind si azi la baza oricarui computer din lume. Numele lui este azi omis frecvent dintre contributorii la industria computerelor, desi inventia sa este folosita în fiecare zi si se afla la baza ideilor înnoitoare care vor veni.

 Batoanele de ciocolata. Începând din 1847, cu un an înainte de revolutiile europene, Joseph Fry ne-a facut viata mai dulce. Lucrurile au stat cam asa: mai întâi a inventat modul de a macina boabele de cacao cu ajutorul unui motor cu aburi si apoi a dezvoltat o tehnologie de preparare a batoanelor de ciocolata care au fost vândute în public în 1847. Ideea lui a fost sa produca untul de cacao, o pasta pe care a modelat-o pentru prima oara în ciocolata solida. Înainte de inventia sa, ciocolata era un produs de lux care putea fi consumat doar sub forma unei bauturi, si ea foarte scumpa.

 Siguranta în masina. Un inventator curios este Hunter Shelden. Curios pentru ca, desi meseria lui era de neurochirurg, el este cel care a inventat centurile de siguranta pentru automobile, în anul 1959. Ca medic, se spune ca era îngrozit de ranile produse de accidentele de masina, mai ales de traumele cerebrale. Astfel ca, nemultumit de vechile centuri, si cu ajutorul Congresului, el a pus la punct un sistem nou de centuri de siguranta, care s-a dovedit a fi un pas înainte în siguranta automobilelor, care este în vigoare si azi.

 Toalete în fiecare casa. În plin Ev Mediu european, când sistemele de canalizare raspândeau o duhoare insuportabila, un alt nobil, Sir John Harrington a dezvoltat conceptul canalizarii moderne. Acesta este motivul pentru care în Marea Britanie, o toaleta este numita „John”. Sir Harrington, nepotul reginei Elisabeta I, este creditat cu inventarea primei toalete cu jet de apa în anul 1596, desi primul prototip era mult prea scump pentru a fi folosit în casele oamenilor. Un model ulterior a fost amplasat în apartamentul reginei, dar au mai fost necesare câteva secole pentru a ajunge în toate casele, cum este cazul în zilele noastre.

 Aer racoros în camera. Pe canicula verii, nimic nu este mai binevenit decât un aer rece în camera sau spatiile publice. Cel care a facut posibila aceasta „alinare” a fost Willis Haviland Carrier (1876-1950), care în 1901 a patentat primul aparat de aer conditionat. Înainte de inventia sa nu existau decât instalatii de ventilat aerul, clasicele ventilatoare aflate si azi în comercializare, care nu produceau însa si aer rece. Instalatia produsa de el lua aer presurizat pe care îl trecea printr-un sistem de racire (cum ar fi freonul) înainte de a-l directiona în încapere. Compania pe care a înfiintat-o, Carrier Engineering Corporation, i-a supravietuit si este si azi cel mai mare producator de tehnologie de climatizare din lume.

 De ce plânge chitara mea? Chitara electrica a revolutionat muzica de azi, nu mai trebuie sa amintim miile de formatii rock. În SUA, daca întrebi pe cineva cine este inventatorul chitarei electrice, vei primi într-o secunda raspunsul: Les Paul. Adevarul este ca el a modernizat acest instrument care, în realitate, a fost inventat în America de Adolph Rickenbacher (1887-1976), un emigrant german, sub numele de „tigaia de prajit” (datorita formei sale de banjo). El a avut atât de mica încredere în inventia sa, lansata pe piata în 1932, încât nu a produs decât 2.700 de „tigai” electrice pâna în 1939 când si-a vândut compania.

 Claviaturi vechi si noi. Azi, când folosim doar claviatura computerului pentru a scrie texte, vechile masini de scris au devenit adevarate relicve, desi cu 30 de ani în urma înca le foloseam. Primele masini de scris erau masive si erau operate cu greutate si cu dese erori. Si cu toate acestea, masina de scris ramâne una dintre principalele inventii majore ele istoriei. Si inventorul acestei geniale unelte este italianul Pellegrino Turri, care a conceput-o si realizat-o în 1808 pentru prietena sa, contesa Carolina Fantoni da Fivizzono, care era oarba. Oricum, masina de scris nu a fost produsa pentru piata decât în 1879, iar sistemul de claviatura QWERTY, care se foloseste si azi, a fost conceput de Christopher Sholes în 1874.

 Iconite zâmbarete. Le folosim azi pe retelele de socializare, în e-mailuri, în schimbul de mesaje instante. Le iubim sau le urâm, dar ele au fost inventate în 1982 de Scott Falham, profesor la Carnegie Mellon University din Pittsburgh (SUA) care, atunci când a trimis iconita galbena a unei fete zâmbitoare, nu si-a imaginat nicio clipa succesul de care se va bucura peste doar câteva decenii.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Printesa Diana si „mariajul în trei”

Urmatorul Articol

Tema: „INCHISORI”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: „INCHISORI”

22 august 1854 - S-a nascut Milan I, rege al Serbiei

Horoscopul saptamanii: 26 august – 1 septembrie 2013

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.