• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Suferintele tinerelor mame

Suferintele tinerelor mame

20 aprilie 2014
in Consultatii fara plata
A A

Venirea pe lume a unui copil constituie, aproape in toate cazurile, un prilej incontestabil de bucurie majora a parintilor. Totusi, imprevizibilele „cotloane” ale psihicului uman fac ca dupa nastere tanara mama sa fie vizata de potentiale stari contradictorii, deseori necontrolate. Astfel, depresia postpartum este o tulburare emotionala care le afecteaza pe unele femei dupa nastere (exista un fenomen mai putin cunoscut, dar cat se poate de real, prin care si barbatii pot fi afectati de aceasta problema).

 Factorii care contribuie la depresia postpartum sunt: u nivelul hormonal (Este stiut ca hormonii au o influenta considerabila asupra starii emotionale prin controlul pe care-l au asupra biochimiei creierului. Daca unele femei au stari depresive tranzitorii inaintea fiecarui ciclu menstrual, ne putem da seama cu usurinta cam ce influenta pot avea schimbarile hormonale care intervin dupa nastere asupra starii emotionale.); u traume fizice si/sau psihice suferite inaintea sau in timpul nasterii: complicatii rezultate din sarcina, din travaliu sau de pe urma operatiei de cezariana.); u istoricul medical personal (Daca femeia a mai avut episoade depresive sau alte tulburari emotionale pe parcursul vietii, exista o mai mare probabilitate sa fie afectata si de depresia postpartum.); – probleme de cuplu (Femeile care se confrunta cu dificultati in relatia de cuplu sunt mai predispuse catre aceasta afectiune.); – lipsa sustinerii emotionale din partea apropiatilor: partener, familie sau prieteni. (Cum nu multi oameni sunt informati cu privire la ce inseamna depresia postpartum sau cat de reala este ea, apropiatii pot avea tendinta sa o judece pe proaspata mamica pentru starile emotionale pe care le resimte si pentru actiunile care deriva din ele.); – lipsa posibilitatilor materiale; – aparitia unor evenimente de viata negative, precum moartea sau boala cuiva apropiat, abuz, pierderi de alta natura.

 Schimbarea brusca a stilului de viata poate contribui si ea la problema despre care vorbim. Mama se poate simti coplesita de noile responsabilitati aduse de ingrijirea unui copil, de programul haotic, de teama ca nu va fi o mama buna si de asteptarile nerealiste de a fi o mama perfecta. Multe mame spun ca nu se asteptau sa fie atat de greu, chiar daca si-au dorit sa aiba un copil. Problemele de cuplu pot agrava situatia si mai mult, daca partenerul incepe sa o critice, sa o jigneasca sau sa o compare cu alte mame. In multe familii se obisnuieste ca membri ai familiei apropiati (de obicei mama si soacra) sa vina sa o ajute pe noua mamica, iar uneori si in acest context pot aparea probleme: fie ca rezultat al parerilor contradictorii cu privire la ingrijirea copilului, fie din cauza problemelor de relationare preexistente nasterii. In plus, proaspata mama poate resimti o pierdere a identitatii fata de cine era inaintea nasterii, sentiment care poate fi foarte tulburator si presant. Daca o femeie care se gaseste intr-o asemenea situatie nu are intelegerea, rabdarea si sustinerea celor din jur, daca cei care-i sunt aproape o condamna pentru felul in care se simte, riscurile ca starea de depresie sa se adanceasca, in mod alarmant.

 Simptomele specifice depresiei postpartum sunt urmatoarele: – lipsa energiei si a motivatiei; – sentimente negative fata de noul-nascut; – lipsa increderii in sine, dar si in cei din jur; – sentimentul lipsei de valoare si cel al vinovatiei; – teama ca si-ar putea pune in pericol bebelusul; – dormitul mai mult decat de obicei; – femeia plange mult si aparent fara motiv;  – lipsa placerii si a sperantei fata de viitor; – schimbari considerabile in apetit si in greutatea corporala; – lipsa interesului fata de bebelus, precum si fata de propria persoana; u probleme de memorie; u dureri de cap; – dificultati in luarea deciziilor.

 Buna gestionare a starii mentionate conditioneaza revenirea la o viata normala, echilibrata. Cel mai important lucru de facut este sa ceri ajutorul si sa nu vezi aceasta problema ca pe o infrangere sau ca pe o slabiciune, pur si simplu, pentru ca depresia nu dovedeste asa ceva. Este, in schimb, o problema care trebuie tratata, si care pe masura ce vei incepe sa o rezolvi, iti vei da seama cat de puternica esti, de fapt. Unele femei au nevoie de tratament psihiatric combinat cu sedinte de psihoterapie, altele au nevoie doar de psihoterapie, iar altele necesita tratament hormonal. In orice caz, cerand ajutor specializat, schimbarile catre bine nu vor intarzia sa apara.

 Suportul si intelegerea celor apropiati sunt iarasi de baza. In caz ca persoanele apropiate nu stiu sau nu inteleg ce este depresia postpartum, o discutie cu un medic sau cu un psiholog le poate informa si le poate oferi informatii cu privire la modalitatea in care pot fi sprijinite. Incercati sa va faceti timp si pentru dumneavoastra, gasind din cand in cand o persoana de incredere cu care sa va lasati bebelusul, timp in care puteti face exact acele lucruri, care va bucura si care va ofera placere: un masaj, o iesire in natura, un film sau o piesa de teatru. Faptul ca sunteti mama nu inseamna ca viata s-a terminat. Cautati sprijinul altor mamici care trec prin experiente similare, cu ajutorul grupurilor de suport si al retelelor de socializare.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Arome tropicale, leacuri universale

Urmatorul Articol

„Comoara” lui Napoleon

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

„Comoara” lui Napoleon

Maestrul si zeitele

Vinerea Patimilor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.