Un important principiu al eficacitatii remediilor luate ca atare din natura (fructe, flori, frunze etc.) recomanda ca respectivul produs sa provina din zona de origine a persoanei tratate, deoarece energiile cu care este incarcat sunt mult mai favorabile unui efect pozitiv in cazul dat, ele rezonand mai bine cu energiile individuale ale pacientului. Totusi, numeroase alte calitati fac ca si leacuri similare, aduse din locuri indepartate, sa ne ajute la tratarea si vindecarea unor afectiuni. Iata doua exemple elocvente in acest sens!
Fructe exotice, produse de o specie de palmier, curmalele sunt nu numai gustoase, dar reprezinta si o sursa importanta de carbohidrati. Sunt bune energizante, avand un continut de pana la 70% fructoza – inlocuitor ideal al zaharului pentru persoanele dependente de dulciuri. Numarandu-se printre fructele cu cel mai bogat continut de fier, curmalele uscate, ca parte a dietei zilnice, sunt un ajutor de nadejde pentru fetele si femeile expuse anemiilor feriprive, atat pe durata ciclului menstrual, cat si odata cu apropierea menopauzei. Doar sapte curmale asigura mare parte din necesarul zilnic de fier.
Cei care doresc sa se ingrase cateva kilograme pot sa consume cu incredere ca desert aceste fructe bogate in calciu, potasiu, fosfor, magneziu si caroten. Ele sunt un bun remediu si in afectiunile digestive, iar persoanele astenice sau aflate in convalescenta se pot bucura de calitatile lor revigorante. Curmalele intaresc imunitatea si sunt energetice. O gustare de curmale, asezonata cu putin susan, constituie o sursa de acizi grasi polinesaturati si de proteine. Dieta bogata in curmale imbunatateste activitatea cardiaca, combate anemia si insomniile, putand inlocui zaharul si dulciurile rafinate. La cumparare, evitati curmalele galbui, cu aspect uscat, ca sa puteti avea siguranta ca sunt fragede. Nu se recomanda in cazul diabeticilor!
Fructele de smochin erau adorate de vechii greci, iar romanii, la randul lor, le considerau sacre. Si fructele uscate de smochin au calitati curative deosebite datorita aportului de fier, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, C si B6, vitamine usor asimilabile. 100 g de smochine contin aproape de doua ori mai mult calciu decat laptele.
Iata si alte beneficii terapeutice de retinut:
– ajuta la detoxifierea organismului si sunt utile in curele de slabit, datorita continutului de fibre hranitoare, ce tin departe senzatia de foame. Doar sase smochine va pot asigura aproape jumatate din necesarul zilnic de fibre.
– magneziul din smochine este de folos functionarii optime a sistemului nervos;
ajuta la oxigenarea celulelor si tine departe radicalii liberi;
– previn cancerul datorita continutului de benzaldehida, un puternic agent anticancerigen;
– recunoscute ca fructe foarte energetice (215 kcal la 100 g), smochinele sunt alimente care au avantajul ca se digera usor.
Introduse in dieta, combat constipatia, tulburarile digestive, furunculoza, previn anemia si diferite forme de cancer.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii