Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in armata imparatului Nero, autor al lucrarii de referinta „De Materia Medica”, unde descrie in jur de 600 de plante, minerale si circa 1000 de medicamente care pot fi obtinute din acestea, obisnuia sa vindece migrenele si durerile de dinti cu chimen negru. Acest ingredient este poate cel mai puternic si eficient lucru pe care il putem introduce in dieta, un aliment care stimuleaza puternic intregul sistem imunitar si un veritabil „ucigas” natural al celulelor canceroase.
In tarile arabe, chimenul este supranumit „samanta binecuvantarii” si se spune ca insusi profetul Mahomed ar fi afirmat ca semintele de chimen negru constituie un remediu pentru toate bolile, mai putin pentru… moarte. Motivul acordarii acestui credit major unor seminte ar putea sa provina din structura chimica a semintelor, de o complexitate aparte. Mai precis, aceste mici seminte contin peste 100 de compusi chimici diferiti, inclusiv o proportie considerabila de acizi grasi esentiali.
Chimenul a fost declarat cel mai bun remediu natural, atunci cand este folosit in tulburari autoimune, atunci cand pacientii au dureri mari din cauza ca propriul sistem imunitar le este potrivnic. Combinat cu usturoi, chimenul negru sprijina sistemul imunitar si nu ii mai permite sa se dezechilibreze, nu mai lasa sa se distruga celulele sanatoase. Dar, atentie: chimenul negru nu este acelasi lucru cu chimionul, desi multi le confunda. Chimionul face parte din aceeasi familie cu feniculul, chimenul face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul. Cea mai transanta diferenta se observa la gust: chimionul este mai amar, cu o aroma distincta si bogata, in timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note piperate.
Cele mai insemnate proprietati ale chimenului negru sunt acelea de prevenire a unor boli foarte grave, cum ar fi cancerul, diabetul, obezitatea, caderea parului, probleme ale pielii, afectiuni cutanate si infectii. O echipa de savanti croati a studiat efectul antitumoral al chimenului negru pe soareci de laborator si au descoperit ca doua fitochimicale ale acestui condiment scad celulele canceroase cu un uluitor procent de 52%. Persoanele care sufera efecte secundare in urma consumului de alcool sau de medicamente si au probleme cu ficatul se vindeca mult mai repede cu ajutorul chimenului negru.
Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au descoperit ca semintele de chimen negru redau sanatatea ficatului, prevenind bolile si deteriorarea lui. De asemenea, chimenul negru se numara printre putinele substante din lume care ajuta la prevenirea diabetului, atat de tip 1, cat si de tip 2.
Totodata, semintele respective ajuta la scaderea in greutate, previn caderea parului si ii redau vigoarea si stralucirea, intarindu-i considerabil radacina, fac minuni pentru piele, aceasta devenind stralucitoare si sanatoasa, lupta cu infectiile puternice (cum ar fi stafilococul auriu), cu afectiunile virale, suprima dezvoltarea cancerului de colon, au proprietati antiastmatice.
In plus, consumul a 100-200 mg de extract de chimen negru pe zi, timp de doua luni, ajuta la scaderea tensiunii arteriale; nu in ultimul rand, are proprietati anticonvulsive, antibacteriene, este bronhodilatator si protector renal.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii