Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre 1747-1752 de boierul carturar Stefan Bosie caruia i s-au alaturat apoi hatmanul Vasile Ruset si negustorul Atanasie Lipscanul din Corfu. Monumentul prezinta o oarecare asemanare cu Manastirea „Frumoasa” impletind elementele arhitecturii neogotice cu influente ale celei rusesti.
Biserica a servit drept paraclis pentru bolnavii din Spitalul „Sfantul Spiridon”, primul spital din Moldova ridicat in 1757 sub domnia lui Constantin Cehan Racovita. Amplasamentul bisericii a fost ales datorita unei icoane a Sfantului Spiridon, ocrotitorul saracilor si parintele orfanilor, aflata intr-un pavilion de pe acele locuri. Prin decretul din 12 iunie 1763, biserica este ridicata la rang de stavropighie de patriarhul Samoil al Constantinopolului.
Ansamblul biserica-spital a fost organizat ca epitropie (administratie religioasa), epitropul fiind fie domnitorul, fie dintre oamenii instariti care finantau asezamantul. Initial s-a numit „bolnita” sau „Spiridonie”, urmarindu-se ca vindecarea trupeasca sa mearga mana in mana cu ingrijirea sufleteasca. Initial spitalul avea doar 30 de locuri, ajungand insa, in zilele noastre, spital universitar, cel mai mare din Moldova cu 1.128 de paturi.
Cutremurul din 14 octombrie 1802 a afectat grav biserica si aceasta a fost refacuta din temelii intre anii 1804-1805. Alte reparatii au urmat in 1862, 1938, 1976 si 1990. Arhitectura bisericii este dominata de dreptunghi. Interiorul este o nava centrala incadrata de noua nave laterale de dimensiuni reduse, la vest se afla pridvorul iar la est Altarul, ambele incaperi fiind de dimensiuni reduse fata de nava centrala, respectiv mai inguste. In rest exista un mic depozit si o scara conducand spre cafas.
Pictura a fost realizata in aceeasi perioada cu reconstructia bisericii de Eustatie Altini iar catapeteasma a fost reparata si poleita cu aur, lucrarea fiind sustinuta de logofatul Dimitrie Ghica. Intre catapeteasma si tronul arhieresc, in partea dreapta este icoana facatoare de minuni a Sfantului Ierarh Spiridon. Icoana a fost pictata in stil bizantin in 1757 de pictorul Matei Dunaevschi din Liov.
In biserica se afla numeroase obiecte de mare valoare: obiecte de cult, vesminte preotesti, carti de cult ferecate in argint aurit. Turnul-clopotnita a fost construit in 1786 si realizat in mai multe etape si stiluri. Cel mai vechi este parterul boltii de la intrare din piatra nefasonata. Langa turnul-clopotnita se afla doua cismele cu inscriptii in limbile turca, greaca si romana, atestand faptul ca in anul 1775, in timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica (ucis de turci in 1777 din cauza opozitiei fata de cedarea Bucovinei catre austrieci) in oras a fost adusa apa prin olane de lut ars. Construite din piatra, toate trei cismelele sunt compuse sub forma unor portaluri oarbe.
In 1830, in turn a fost instalat si un ceasornic parizian, iar acoperisul a luat in 1862 forma culionului, cosuletul impletit din nuiele pe care il purta pe cap Sfantul Spiridon.
IRINA STOICA
Comentarii