Dureri de cap, de articulatii ori de alta natura? Nu e foarte grav: mergem la mica noastra farmacie, luam o aspirina sau alt medicament antiinflamator si trece! Avem totusi o problema. Ini-tial, aspirina era produsa din scoarta de salcie, dar mai tarziu ea a fost sintetizata de industria farmaceutica pentru a crea un produs prin care sa creasca profitul financiar.
Or, atunci cand compusii naturali sunt sintetizati in laborator, apoi vanduti ca medicamente, provoaca efecte secundare care in cazul plantelor si alimentelor nu apar. Din pacate, lista efectelor adverse ale medicamentelor antiinflamatoare este lunga si merge de la iritatii gastro-intestinale chiar pana la decesul bolnavului. Exista insa numeroase alimente care contin salicilati sau acid salicilic – ingredientul activ al aspirinei.
Continutul de salicilati din alimente poate fi: mare (M): 0, –1 mg/100 g; foarte mare (F): >1 mg/100 g. Iata cele mai importante exemple in acest sens!
Legume – M: lucerna, broccoli, castravete, fasole pastai, spanac, cartofi dulci; F: ciuperci, ardei verde, masline, rosii, ridichi, cicoare.
Fructe – M: mere, avocado, cirese, struguri rosii, mandarine; F: caise, mure, afine, pepene, curmale, goyave, struguri.
Oleaginoase – M: muguri de pin, nuci macadamia, fistic; F: migdale.
Alte ingrediente pentru mancaruri gatite – F: scortisoara, chimen, curry pulbere, marar uscat, oregano, rozmarin, cimbru, curcuma, mustar.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii