Ma numar printre cei care au avut privilegiul de a-l cunoaste in carne si oase pe cel care azi este recunoscut drept cel mai mare expert in fitoterapie din Romania. Se intampla asta pe la inceputul anilor 80 ai secolului trecut, undeva intr-un birou al redactiei revistei Flacara si mai apoi la revista Magazin. Azi, Ovidiu Bojor are 93 de ani, impliniti anul trecut pe 1 noiembrie, prilej cu care la Sala Dalles din Capitala a fost lansata cartea Ovidiu Bojor – Omul care a cucerit varfurile (Editura Dharana) scrisa de Maria Timuc. Pentru cei care stiu mai putine lucruri despre personalitatea lui Ovidiu Bojor, iata cateva date esentiale:
Doctor in farmacie si specialist in fitoterapie, Ovidiu Bojor s-a nascut la 1 noiembrie 1924, la Reghin, judetul Mures. A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicina si Farmacie din Bucuresti (1950). In 1968 a devenit doctor in farmacie cu teza: „Contributii la studiul ciupercii Claviceps purpurea” si este considerat fondatorul fitoterapiei moderne in Romania.
Inca din 1952, Ovidiu Bojor desfasoara o bogata activitate de cercetator stiintific, atat in Romania, cat si in strainatate. In perioada 1978-1985 a lucrat ca expert al Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala, iar intre anii 1984-1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, in Nepal. Timp de 25 de ani a lucrat la cartarea florei medicinale din Carpati.
Ovidiu Bojor s-a remarcat si prin activitatea de explorator, conducand patru expeditii stiintifice pentru explorarea florei medicinale din Himalaya. In 1985 a condus si a sponsorizat prima expeditie romano-nepaleza in Himalaya, pentru cucerirea varfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu in premiera. A participat la mai multe misiuni exploratorii in Afganistan si in Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi si Botswana). A publicat, singur sau in colaborare, peste 200 de lucrari stiintifice si peste 500 de articole in presa centrala. Este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate si de carti de informare stiintifica, printre care „Farmacia naturii”, vol. I si II; „Plantele medicinale de la A la Z”, „Miracole terapeutice ale plantelor”, „Flora medicinala a Romaniei”, „Fitoterapie traditionala si moderna”, „Pledoarie pentru viata lunga”, „Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z”, „Plante si miresme biblice – hrana pentru suflet si trup”, „Sanatate prin seminte, legume si fructe”, „Afectiunile aparatului respirator”, „Compendiu de terapie naturala: nutritie, fitoterapie, cosmetica” sau „Iubire, dragoste, sexualitate”.
Ovidiu Bojor detine peste 40 de brevete de inventie, majoritatea aplicate in cercetare si in productie.
Este membru al Societatii Nationale de Geografie din Statele Unite ale Americii (1984). Din 2002, este membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania si presedintele Planta Romanica, un patronat ce cuprinde 26 de firme cu activitate in domeniul plantelor medicinale si aromatice. In 2004 Academia Romana i-a acordat Diploma „Meritul Academic”.
In 2003 i-a fost conferit titlul de cetatean de onoare al municipiului Reghin. In fine, am retinut un gand interesant apartinandu-i academicianului Ovidiu Bojor: „Oamenii depresivi usuca florile din jurul lor cu gandurile pe care le au. Universul e o oglinda. Daca zambesti, iti zambeste si el!”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii